Cthulhun kutsu

”Ohjaaja Aarne Linden kävi muistuttamassa yleisöä siitä, että todellinen paha tulee ihmiskunnan synkistä loukoista.”

Tikkurilan Teatteri
Esitykset 14.2.2016 asti

  ★★★★★ 

Cthulhun kutsu on Lovecraft-harrastajien todellinen must-see.

Tikkurilan Teatterin marraskuun alussa ensi-iltansa saanut kauhunäytelmä, Aarne Lindenin ohjaama Cthulhun kutsu johdattelee katsojat 1920-luvun Yhdysvaltoihin ja suurten muinaisten hirviömäisten jumalien jalan- ja lonkeronjäljille.

Näytelmän tarina on alkujaan peräisin legendaarisen kauhukirjailija H. P. Lovecraftin kynästä. Hänen 1920- ja 30-luvuilla luomansa Cthulhu-kauhufantasiamaailma ei aikanaan saanut ansaitsemaansa tunnustusta, mutta on viime vuosikymmenien aikana noussut erääksi koko genren suosituimmaksi maailmaksi.

Cthulhun kutsu on henkisesti ja tyylillisesti suoraa jatkoa Tikkurilan Teatterin vuoden 2013 esitykselle Charles Dexter Wardin tapaus, jonka ohjauksesta niin ikään vastasi Linden. Kummassakin näytelmässä kauhu on hitaasti mutta varmasti mielen sopukoihin luikertelevaa. Kammottava tunne kehittyy katsojassa samaan tahtiin, kun roolihahmot verkkaisesti saavat selville pahantahtoisten suurten muinaisten jumalien olemassaolon.

Cthulhun kutsun puvustus on uskottavaa 1920-luvun tyyliä ja minimalistinen lavastus yhdistettynä niukkaan valaistukseen viimeistelee tunnelman.

Useaa roolia esittävän Riina Niemisen näyttelemisen intensiteetti on kovaa tasoa. Heittäytyminen etenkin sivurooleihin hulluksi tulevana merimiehenä ja pidätettynä lahkolaisena ovat suorastaan koko näytelmän avainkohtia.

Myös Jukka Hurjanen, Marko Löllö, Linus Tuomenvirta ja Joona Tuoriniemi pääsevät todella heittäytymään hulluksi tekevän kauhun pauloihin, kun merimiehinä esiintyvä nelikko tekee lähempää tuttavuutta itse pääpiruun.

Pariisin järkyttävien terrori-iskujen jälkeisenä sunnuntaina 15.11. esitetyn näytöksen lopuksi ohjaaja Aarne Linden kävi muistuttamassa yleisöä siitä, että todellisuudessa ihmiskuntaa ei uhkaa tähdistä tai toisista ulottuvuuksista tuleva pahuus. Todellinen paha tulee ihmiskunnan synkistä loukoista.

Jos Lovecraftin luomaan Cthulhu-mythokseen ei ole lainkaan tutustunut aikaisemmin, saattaa näytelmä vaikuttaa eriskummalliselta ja jopa sekavalta, mutta suomalaisille Lovecraft-harrastajille kyseessä on näytelmä, jota ei voi jättää väliin.

Koska Cthulhun kutsun ainakin seuraavat neljä näytöstä ovat loppuunmyytyjä, on tosin uudellakin Lovecraftista kiinnostuneella vielä aikaa lukea kauhun kummisedän tuotoksia.

Alkuperäisteos: H. P. Lovecraft
Ohjaus, dramatisointi ja äänisuunnittelu: Aarne Linden
Rooleissa: Riina Nieminen, Jukka Hurjanen, Marko Löllö, Linus Tuomenvirta, Joona Tuoriniemi

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi