Restless

O: Gus Van Sant
N: Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase
K12
Julkaisu 28.3.2012

  

Kuole nuorena ja jätä kaunis ruumis.

Enoch (Henry Hopper) on ongelmainen nuorukainen, joka nauttii toisten hautajaisista. Hänen lähin seuralaisensa on kuolleen kamikaze-pilotin haamu Hiroshi (Ryo Kase). Kalman tunnelmissa mielellään vellova Enoch tapaa Annabelin (Mia Wasikowska). Kuolema on läsnä myös elämäniloisen nuoren naisen elämässä, vaikka hän ei niin tahtoisi.

Gus Van Santin (mm. Elephant, Milk) ohjaama elokuva muistuttaa etenkin alkupuolellaan kulttikomediaa Harold and Maude vuodelta 1971. Elämää nähnyt vanha rouva on tosin korvattu ex-ballerina Wasikowskalla ja omituisen näköinen mulkosilmäpoika söpöllä ”Dennisin poika” Hopperilla. Nämä ovat kauniita nuoria, jotka romantisoivat kuolemaa aivan kuten mustahuuliset ikätoverinsa.

Molempien kohdalla on tosin kyse muustakin kuin kohtalokkaasta meikistä. Enochin vanhemmat ovat kuolleet onnettomuudessa, eikä ennenaikainen loppu ole tuntematon asia Annabelillekään. Kuolemaa vatvoessa nuoret kokevat suloisen ensirakkauden, joka muistuttaa vinojen indieleffojen tyylitietoisista romansseista.

Vaikka kuolema onkin koko ajan tarinan keskiössä, se pysyy etäisenä kiitos kepeän komiikan ja laskelmoidun suloisen tyylittelyn. Annabel pukeutuu kauniisiin vintage-vaatteisiin ja puvuissa viihtyvä Enoch asuu tumman puun dominoimassa arvotalossa. Kuolema on rakkauden perään haikaileva kamikaze-lentäjä, eikä mitään niin ahdistavan todellista kuin vaikka alleen virtsaava vanhus sairaalavuoteessa.

Draamakomedia ei ikinä pääsekään mustan huumorin alueelle, siihen se on liian siloposkinen. Kukaan ei varmasti joudu oikeasti kosketuksiin kuolemanpelkonsa kanssa katsellessaan lempiväisten kevytmelankoliaa. Itse lempi ei ole sen voimakkaampaa, pelkkää nuorison hakkailua sydän vienosti pamppaillen. Ihan suloista silti.

 

   

Kommentoi