The Hunter

O: Daniel Nettheim
N: Willem Dafoe, Frances O’Connor, Sam Neill
K12
Julkaisu 11.4.2012

  

Salametsästäjä etsii tasmaniantiikeriä, mutta joutuu kosketuksiin sisimpänsä kanssa.

Viimeinen tasmaniantiikeri kuoli eläintarhassa 1936. Salametsästäjä ja palkkasotilas Martin (Willem Dafoe) saa kuitenkin tehtäväkseen matkustaa Tasmaniaan, jonka sakeissa metsissä lymyää hämärän toimeksiantajan mukaan vielä yksi yksilö.

Paikalliset eivät ota yliopiston tutkijaksi tekeytyvää vierasta vastaan avosylin. Tasmanian saaren peräpuskissa käydään kiistaa ainutlaatuista metsää suojelevien aktivistien ja puita työkseen kaatavien metsureiden kesken. Martin näyttää jälkimmäisten mielestä viherpiipertäjältä. Epäluulo tuntuu kalvavan kaikkia.

Ainoat vilpittömän tuntuiset ihmiset ovat Martinin majoittajat. Metsästäjä asuu selittämättömästi kadonneen aktivistin kotona, jossa hänen vaimonsa (Frances O’Connor) ja kaksi lastaan jatkavat elämäänsä jotenkuten. Eräreissujen välissä Martin korjaa talon sähköt, vieroittaa emännän pillereistä ja bondaa pikkupojan kanssa.

Julia Leigh’n romaaniin pohjaava jännitystarina voisi olla verinen kilpailu viattoman eläimen nappaamisesta – ja onkin sitä hetkittäin – mutta ennen kaikkea se on verkkainen henkilötutkielma. Kylmän etäinen metsästäjä joutuu pohtimaan moraalisia dilemmoja, joilla hän kaikesta päätellen ei ole aiemmin vaivannut päätään.

Australialaisen Daniel Nettheimin ohjaama elokuva luottaa täysin pääosanäyttelijäänsä. Ja Willem Dafoe on luottamuksen arvoinen. Huomattavien näyttelijälahjojen lisäksi Dafoella on myös rooliin sopiva ulkonäkö, kuin luonnonvoimien uurteisiksi muokkaamat kasvot ja erakon jäntevä kroppa. Miehen sitkeässä olemuksessa on samaa vaikuttavuutta kuin jännitysdraamaa reunustavassa luonnossa.

 

   

Kommentoi