AnotherEarth_DVD

Toinen maailma

 (Another Earth, USA 2011)
O: Mike Cahill
N: Brit Marling, William Mapother, Robin Taylor
Julkaisu 28.3.2012

 ★★★★☆ 

Kun yksi maailma romahtaa, taivaalla on tarjolla vaihtoehto.

Brit Marling on kiinnostava uusi tuttavuus. Hän on käsikirjoittanut ohjaaja Mike Cahillin kanssa scifidraaman Toinen maailma, jossa näyttelee myös pääosaa. Elokuvan alussa Marlingin esittämä hahmo, teini-ikäinen Rhoda nähdään tanssimassa ja humaltumassa iloisesti. Seuraavana aamuna nuoren naisen unelmat ovat murskana.

Ja niin on hänen autonsakin. Rhoda törmää juhlista palatessaan perheeseen, jonka raskaana oleva äiti ja pieni poika kuolevat. Onnettomuuden syynä on paitsi Rhodan humalatila, myös taivaalle ilmestynyt maapallon kopio, jota tähtitieteestä kiinnostunut nainen tiirailee tien sijaan.

Elokuva limittää alusta alkaen yhteen tragedian ja tähtitieteellisen ilmiön. Vain uutiset toisesta maapallosta rikkovat Rhodan monotonisen elämän. Hän on eristäytynyt ystävistään, ryhtynyt lukion kiinteistönhoitajaksi ja asuu vanhempiensa yläkerrassa. Kun Rhoda törmää kolaroimansa perheen isään Johniin (William Mapother), hän tekeytyy siivoojaksi ja alkaa käydä miehen luona viikoittain.

Pienellä budjetilla tehty draama ei hosu, eikä hötkyile. Näyttelijöillä ei ole tarvetta alleviivata pätevän käsikirjoituksen nyansseja, ja draama avautuukin lähes lakoniseen tapaan. Maapallon kokoisesta uhasta/mahdollisuudesta on tehty intiimi tarina. Scifi on ihmisen kokoista.

Elokuvamaailma on menettänyt Marlingissa ”kolmas blondi oikealta” -hahmon, mutta se on saanut tilalle omintakeisen käsikirjoittajan ja herkän näyttelijän. Toivottavasti myös Marlingin viime vuonna käsikirjoittama ja pääosittama jännitysdraama Sound of My Voice saapuu Suomeen jossain muodossa.

 

 

 

Jaa:
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi