Viisi kertaa Dolly

Yle Fem esittää huomenna torstaina ruotsalaisdokumentaristi Jessica Nettelbladtin elokuvan Oman elämänsä Dolly Parton. Ohjaaja puhui Sylville elokuvanteon raskaudesta ja autuudesta.

Dokumentaristi Jessica Nettelbladt seuraa elokuvassaan Oman elämänsä Dolly Parton (Jag Är Min Egen Dolly Parton, Ruotsi 2011) viittä Ruotsalaista naismuusikkoa, joita yhdistää yhdessä järjestetty tribuuttikonsertti kantrin supertähti Dolly Partonille.

Vaikka Dolly Parton on syy miksi nämä naiset ovat tavanneet toisensa, enemmän dokumentissa keskitytään tarkastelemaan muusikoiden Nina Perssonin, Cecilia Nordlundin, Lotta Wengelénin, Helena Josefssonin ja tuottaja Gudrun Hauksdottirin elämiä. Haastatteluissa naiset käyvät läpi musiikkiuriansa ja menneisyytensä valintoja. Ihmisläheinen ja koskettava kerronta ruotii aiheita kuten identiteettikriisi, vakava sairastuminen, itsetunto ja yhteiskunnan normeja kosiskelemattomat valinnat. Perheen perustaminen on myös monen elämässä esillä. Yhdistävänä tekijänä on tietenkin Dolly Parton joka on jokaiselle naisista idoli, jonka vahva naiseus ja elämänasenne on ollut inspiraationa.

Haastattelin Jessica Nettelbladtia Artisokka-festivaaleilla, jossa elokuva esitettiin huhtikuun alussa. Kun hän kuvasi musiikkituottaja Gudrun Hauksdottirin pyynnöstä Dolly Partonin tribuuttikonsertin vuonna 2005, ei hän vielä tiennyt tekevänsä aiheesta dokumenttia.

“Gudrun oli kiinnostava nainen, hänellä oli maine pelottavana ihmisenä. Kiinnostuin hänestä.”

Seuraavana vuonna hän tapasi Hauksdottirin tribuuttikonserttia varten yhteen tuomat neljä muusikkonaista ja kiinnostui myös heistä. Aihe oli syntynyt.

“Kysyin suostuvatko naiset dokumentin tekoon. He vastasivat kyllä ja aloin kuvata heitä. Kuvaukset kestivät pari vuotta”.

Dokumentti valmistui vuonna 2011 ja on se on kiertänyt kansainvälisiä festivaaleja jo jonkin aikaa. Tulossa on DVD-julkaisu.

Tietenkin pitää myös kysyä onko dokkarin innoittaja Dolly Parton nähnyt jo teoksen.

“Kyllä ja hän piti siitä!”, Jessica innostuu.

Dokumenttien tekeminen lähtee Jessican mielestä merkittävästä ihmiskontaktista.

“Kaikki lähtee kun kiinnostun jostain ihmisestä ja meidän välillämme on kemiaa. Sitten alan tutkia ihmisen elämää, onko siellä tarpeeksi materiaalia dokumentiksi. Teen aina kartan jokaisesta aiheesta. Jos materiaalia on tarpeeksi, alkavat kuvaukset, joiden aikana seuraan joskus kohteita montakin vuotta.”

Oman elämänsä Dolly Parton on Jessica Nettelbladtin uran ensimmäinen kokoillan dokumentti. Jessica on aiemmin uransa aikana käsitellyt lyhytdokumenteissaan hyvinkin synkkiä aiheita kuten anoreksiaa, prostituutiota ja asunnottomuutta.

“Vaikka monien dokumenttieni aiheet ovat olleet raskaita, ne sisältävät aina toivonpilkahduksen; monien ihmisten elämä joita olen seurannut on kuvausten aikana muuttunut parempaan suuntaan.”

“Minua ei ohjaajana kiehdo sinäänsä synkkyys vaan aiheiden tunneperäinen syvyys”.

Miten sitten aina milloinkin tekeillä olevan dokumentin aihe vaikuttaa tekijän mielentilaan?

“Esimerkiksi Oman elämänsä Dolly Parton -projektin aikana olin hyvin inspiroitunut ja palasin takaisin monien vanhojen taideharrastusteni pariin”, Jessica summaa.

Usein montaa eri projektia samaan aikaan pyörittelevältä dokumentaristilta on seuraavaksi luvassa dokumentti prostituutiosta, ja tekeillä on myös kokoillan dokumentti lapsista, jotka kasvavat sairaiden vanhempien kanssa. Tuotantovaiheessa on myös dokumentti transseksuaalisuudesta.

Ohjaajan kuva: Emma Suominen

Dolly Parton ja Nina Persson -kuva: Yle

Oman elmänsä Dolly Parton to 12.4. Yle Fem 22.00

   

Kommentoi