Walking Dead

(USA 2010-)
Luonut: Frank Darabont
N: Andrew Lincoln, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Jon Bernthal
Su 22.4. klo 22.00 Fox

 ★★★½☆ 

Kolmen jakson perusteella zombisarja kiinnostaa, mutta ei vielä koukuta.

Toisin kuin vaikka True Blood tai Game of Thrones, yliluonnolliset fantasiaelementit eivät ole Walking Deadin polttoaine. Okei, zombit ovat toki keskeinen osa kertomusta, mutta elävät kuolleet edustavat maailmanlaajuista pandemiaa. He ovat viruksen kantajia, eivätkä niinkään pahan lähettiläitä.

Tähän maailmaan herää poliisi Frank Grimes (Andrew Lincoln), joka on ollut tiedottomana sairaalassa ampumavälikohtauksen seurauksena. Hän astuu ulos kaupunkiin täynnä ruumiita, eikä löydä vaimoaan, poikaansa tai kollegoitaan. Heidän sijaansa kaduilla linkkaa vastaan joukko aggressiivisia ruumiita.

Sarjan pohjana on Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin samanniminen sarjakuva. Tv-version on luonut Frank Darabont, joka tunnetaan parhaiten elokuvien Rita Hayworth – avain pakoon ja Vihreä maili käsikirjoittaja-ohjaajana. Darabont ei tälläkään kertaa päästä käsistään sekundaa. Sarja on hyvin tehty. Siinä missä ensimmäistä jaksoa hallitsevat postapokalyptiset näkymät ja tiivis jännitys, pari seuraavaa jaksoa lupailevat henkilödraaman syvenemistä.

Grimes löytää erilaisia selviytyjien ryhmiä, viimein yhden tutunkin sakin. Sarjan kiinnostavin osuus onkin se, kuinka yhteiskunta järjestyy uudelleen miniyhteisöihin ja millaisiksi ne muodostuvat. Kyse ei ole hyvistä ihmisistä pahoja zombeja vastaan, vaikka zombien uhka on koko ajan takaraivossa, vaan ihmisistä toisiaan vastaan. Aseidenkäytön taitavat punaniskajuntit saavat silkalla röyhkeydellään äänensä kuuluviin, toisille uusi tilanne antaa mahdollisuuden toteuttaa vanhakantaista fantasiaa naisista kotityöorjina ja useimmat tukeutuvat vahvempien mielipiteisiin.

Frank Grimes on tämän hämmentävän ajankohtaiseltakin tuntuvan yhteiskuntakuvauksen keskellä kuin kuvitteellisilta kunnian ajoilta revitty hahmo, sheriffin pukuun pukeutunut oikeamielisyyden ritari. Tähti miehen rinnassa vie ajatukset toiseen Sheriffiin, Gary Cooperiin, joka puolusti 1952 valmistuneessa elokuvassa pikkukaupunkia roistoilta, vaikka kaupunki ei sitä olisi ansainnut. Grimesissa on jotain samaa.

Toivottavasti tulevissa jaksoissa on tilaa hahmojen kehittyä. Sarja on vetänyt ainakin Yhdysvalloissa, sillä siitä on tilattu jo kolmas kausi.

 

Kuva: Fox

   

Kommentoi