1487_frontcover-200

Valkoinen tappaja

(L’ultimo squalo/The Last Jaws/The Last Shark, Italia 1981)
O: Enzo G. Castellari
N: Vic Morrow, James Fransiscus, Joshua Sinclair
K16
Julkaisu 11.4.2012

 ★★☆☆☆ 

Tarantinonkin fanittama eksploitaatio-ohjaaja teki aikanaan oman hai-elokuvansa.

Suuri valkoinen hai terrorisoi rannikon idyllistä pikkukaupunkia. Kaupunginjohtaja yrittää estää skandaalia syntymästä, mistä seuraa tietysti vielä pahempi verilöyly. Tarvitaan pari miehistä karjua, jotka laittavat kalan kuriin ja järjestykseen.

Kuulostaako tutulta? Italialaisen eksploitaatioveteraani Enzo G. Castellarin ohjaama Valkoinen tappaja onkin häpeilemätön kopio Steven Spielbergin ja Peter Benchleyn Tappajahaista (1975). Italoversio eroaa alkuperäisestä sen verran vähän, että Spielberg haastoi elokuvantekijät oikeuteen ja onnistui samaan Valkoiselle tappajalle esityskiellon Yhdysvalloissa. Silti se ehti avausviikonloppunaan Yhdysvalloissa tuottaa suuria summia rahaa.

Skandaalit kuuluvat eksploitaation lajityyppiin eikä silloin ole väliä sillä, kuinka hyvä elokuva on. Valkoinen tappaja ei ole kauhean hyvä elokuva, mutta se ei myöskään ole mikään nolo kalkkuna. Erikoisefektit ovat kyllä hassuja: vedestä nostellaan toistuvasti suunnatonta massasta tehtyä hainkuonoa, välillä leikataan dokumenttipätkiin oikeista valkohaista.

Paikoitellen Valkoinen tappaja on suorasukaisuudessaan hyytävä, mutta samalla myös koominen. Tappajahain suussaan mussuttamat ihmisnuket eivät näytä kovin pelottavilta, mutta nekin välittävät ajatuksen siitä, että ihminen ei ole maailman herra. Tätä korostaa liian nopeasti ohimenevän lopetuksen hölmöys: tässäkö se nyt oli, näinkö vaatimattomasti ihminen kostaa luonnolle?

Lajityyppiin kuuluu vahvasti myös ajatus siitä, että ihmiset tekevät vähintäänkin typeryyksiä. Valkoisessa tappajassa ajatus viedään välillä melkein äärimmilleen. Miksi ihmeessä kuvernööriksi haikaileva kaupunginjohtaja lähtee jahtaamaan haita helikopterista roikkuvan lihapalan kanssa? Aikooko hän nostaa suunnattoman hain ilmaan ja kantaa sen maihin? Arvaahan sen, miten siinä käy. Miksi kaupungin kaikki asukkaat tulevat pällistelemään heikolle laiturille, kun paikallisen tv-kanavan sikamainen toimittaja houkuttelee hain satamaan kymmenen kilon hevospalalla? Arvaahan sen, miten siinä käy.

Jaa:
Share on Facebook7Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi