girls

Nuoret naiset New Yorkissa

Sitten Sinkkuelämän televisiossa on ammottanut puolen tunnin aukko laadukkaalle tyttösarjalle. Kun sellainen viimein tänä vuonna saatiin, on sekin HBO:n tuotantoa mutta tyyliltään ihastuttavan indie. Jenkeissä nyt ensimmäisen kauden pyörinyt Girls on elämänmakuinen mustahko komedia, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut sen pääosaa tähdittävä 26-vuotias Lena Dunham.

Sinkkuelämässä Carrie, kolmekymppinen kolumnisti, päätyi kerran toteamaan kaksikymppisistä naisista: ”twenty-something girls are just fabulous… until you see one with the man who broke your heart”. Girlsin tytöt ovat kyllä kaksikymppisiä, asuvat New Yorkissa ja pitävät juhlista, mutta eivät todennäköisesti olisi Carrien määrittämällä asteikolla erityisen upeita ja harvemmin taistelevat samoista miehistäkään – lukuun ottamatta yhtä Brooklynissa asuvaa pääomasijoittajaa.

Nämä vastavalmistuneet, aikuisten elämää opettelevat tytöt ovat urahaaveineen ja rahahuolineen niin tavallisia kuin New Yorkissa asuvien nuorten on mahdollista olla. He käyvät poikaystävän bändin keikoilla, entisen opiskelutoverin kirjanjulkkareissa sekä bileissä Brooklynin urbaaneissa tehdashalleissa. Tee maustetaan joskus oopiumilla, exää stalkataan Facebookissa ja härskit kuvaviestit vain suhahtelevat iPhonessa. Sarjaa on kritisoitu siitä, että kaikki päähenkilöt ovat etuoikeutettuja ja valkoihoisia.

Tapahtumat pyörivät neljän keskushahmon ympärillä, jotka ovat asiaan kuuluen sopivan erilaisia (kuka sinä olet?): A. Hannah (Dunham), kirjailijaksi tahtova pullukka hipsteri; B. Marnie (Allison Williams), menestyjistä viehättyvä hieman tiukkapipoinen kaunotar; C. Shoshanna (Mad Menissä nähty Zosia Mamet), ensimmäistään etsivä neurootikko; ja D. Jessa (Jemima Kirke), muiden mielipiteistä viisveisaava boheemi seikkailija. Jokaisella tytöllä on luonnollisesti oma tyylinsä, jota on ehditty puida jo Voguessa.

Sarjan hienous on sen henkilöiden aitous: kaikki he ovat vuorollaan itsekeskeisiä, epävarmoja, ilkeitä ja herkkiä. Yleisesti sarjasta on eniten kohistu sen estottoman nolojen seksikohtausten ansiosta. Ei voikaan oikein muuta kuin ihailla useimmiten ilman paitaa nähtävää Adam Driveria, joka Hannahin Adam-nimisenä ”pseudo-poikaystävänä” hoitaa useamman räväkän kohtauksen lähes yksinään.

Kuten Sinkkuelämässä, tärkeä osa sarjaa on sen näyttämö, New York. Kaupungissa kävijät voivatkin jo pällistellä sarjassa esiintyviä katunäkymiä, puistoja ja ravintoloita fanien kokoaman kartan avulla. Silti kaupunkia ei glorifioida ihmemaaksi, se vain sattuu olemaan miljöönä näiden elämässä seilaavien naisten arkisille kokemuksille. Jokainen, joka koskaan on ollut nuori ja elänyt, voisi yhtä hyvin nähdä itsensä istumassa bileiden jälkeen yksin Coney Islandin hiekalla, utuisessa aamuauringossa, mättämässä sormin viimeisiä täytekakun jämiä.

Girls. 1. tuotantokauden jaksot Canal+ Series, lauantaisin 21.00 (ensiesitykset).

   

Kommentoi