Pahan tukan päivä

Joko Espanjalla tai Italialla on sunnuntai-iltana pahan tukan päivä. Kumpi mahtaa voittaa, keesi vai geeli?

Jalkapallo on jo pitkään ollut lähikuvien, hidastusten ja stailauksen taidetta. Mekin, jotka emme tiedä sen arkipäivästä eli seuratouhuista juuri mitään, tunnistamme tähdet. Maaleista. Torjunnoista. Tuuletuksista. Ja lookista eli – kampauksesta.

David Beckhamista se alkoi, hiussnobbailu.

Mitkähän kisat ne olivatkaan, joihin Posh lennätti Becksin luottokampaajan trimmaamaan miehensä tunnusmerkiksi käyneen pehmeän keesin kuntoon? Vai oliko se silloin vasta se Tintti-töyhtö? Joka tapauksessa: kesken turnauksen, yksityiskoneella, toiseen maahan.

Toki ennenkin oli ollut Bestiä ja Gullittia ja Figoa ja Zidanea. Jopa suomalaiset kuten Riihilahti ja Litmanen käyttivät urallaan geelipurtilon jos toisenkin. Ja käyttävät edelleen.

Mutta Becks oli se, joka avitti hienostokampaajat apajille.

 

 

Tukka hyvin, kaikki hyvin?

EM2012:n alkusarjaa katsellessani huomaan, että Espanjan Torres on leikkauttanut ja vaalennuttanut 70-luvun jytätukkansa. Jääkiekkoilijalook, huokaisee nainen Facebookissa. Jollain alkusarjan joukkueiden palaajista oli kasari-nipsu niskassa, toteaa puolestaan miespuoleinen futisfani. Passé, kuului tuomio

Saksan pehmeäkiharainen Hummels on vähän kuin nuori Paolo Maldini, jumalaisen kaunis. Liian makea, toteaa naiskatsoja. Tsekin krouvimpi kiharapää, Jiracek miellyttää häntä enemmän. Jiracekia katsellessani minä kyllä ajattelen, että hiusmuotoilussa on puolensa. Hänestä juolahtavat mieleeni lähinnä takavuosien Argentiinan taitavat, mutta iki-kamalat rasvaletit.Englannin Rooneyn istutettua hiusmartoa kommentoitiin kisojen aikaan myös, maaleja odotellessa.

Hiuksianostattava laji

EM2012:n valtias hiusasioissa oli välieriin asti kuitenkin Portugalin Cristiano Ronaldo.
Mutta hänelläpä onkin omat luottokampaajat, näköjään kisoissakin.

Hiusten laittaminen selvästi rentouttaa Ronaldoa tauolla, arvelee naiskatsoja.

Olen samaa mieltä. Kotona Madridissa José ja Miguel Siera ovat viime vuosina leikanneet Ronaldon tukkaa. Heidät valitsi tähän tehtävään nainen, Ronaldon protokollapäällikkö.

Christiano on ujo. Hänellä on paljon paineita. Ei ole helppoa olla maailman paras,” toteavat José ja Miguel ja jatkavat: “Hänellä on hyvin kihara ja hankala tukka. On nähtävä erityistä vaivaa, jotta se näyttäisi hyvältä. Leikkaus heijastaa hänen persoonaansa, voimakasta ja muuntautuvaa.”

Kampauksella koreilu on taitolaji. Ronaldon eittämättömät kyvyt jalkapallossa tuntuivat unohtuvan monilta. Siksi paljon hänen puoliajalla vaihtuvaa lookiaan inhottiin.

Tukasta mittaa

Englannin Carroll solmi Ruotsi-Englanti –peliin hiuksensa täsmälleen samoin kuin Ruotsin Ibrahimovich nykyään aina. Englanti voitti ja Carroll avasi hiussolmunsa. Ibrahimovich käveli tukka kiinni, kivikasvona, pukuhuoneeseen. Ruotsin pelit olivat ohi.

Kampauksella on siis väliä. Se on mitä suurimmassa määrin paitsi imagon luoja myös psykologista sodankäyntiä. Ja näissä kisoissa kalju voitti karvat.

Italian Balotellin pää värjättyine irokeeseineen on vaaran merkki. Erittäin tehokas, sanoisin. Englannin veskari Hart ainakin pelästyi. No, siinä pelissä.

Ja kaikkihan me tämän muistamme. Ikuisesti.

Pääasia

Takaisin nykyhetkeen ja finaaliin Espanja-Italia.

Välierässä luomu-Ikerin johdattama Espanja voitti geeli-Cristianon miehistön.

Myös finaalissa käydään titaanien taistelu luomun ja geelin välillä: Iker Casillas vastaan geelitukkainen pinnipää, Gianluigi Buffon. Pelilliset taidot ovat miehillä aika lailla tasoissa.

Cristiano Ronaldon parturien haaveena olisi päästä muotoilemaan myös Ikerin hiuksia. ”Haluaisimme muuttaa hänen lookiaan. Hän on liian perinteinen ja vakava.”

Olisiko Ikerin jo kannattanut vaihtaa parturia, se tiedetään viimeistään maanantain ensi hetkinä. Kun on tiedossa, miten urheilumaailman kuumimmalla keesipäällä kulki.

Vai onko ratkaisija sittenkin vähemmän hotisti stailattu Iniesta tai Pirlo?

Cristiano Ronaldon kampaajien espanjankielisen haastattelun voi lukea täältä.

Balotelli-kuva: Football.ua / Creative Commons. Beckham-kuva: The Democratic Alliance / Creative Commons. Rooney-kuva: Tsutomu Takasu / Creative Commons. Ronaldo-kuva: Nike.

 

Kommentoi