Scissor Sisters:
Magic Hour

 ★★★★½ 


Polygram
Julkaisu: 28.5.2012

New Yorkin glamdancepop-ryhmä vilauttaa oikeaoppisen tanssilevyn reseptiä.

Magic Hour on Scissor Sistersin neljäs levy. Todellakin, vasta neljäs, vaikka newyorkilainen kvintentti on jo tehnyt tanssimusiikin historiaan lähtemättömän vaikutuksen. Harva kokoonpano kykenee yhtä vahvaan debyyttiin kuin Scissor Sisters vuonna 2004 ja kuulostamaan omanlaiseltaan jokaisella julkaisulla sen jälkeen. Maaginen tunti on lähes täydellinen kesän bilelevy. Seuraava aineslista perustelkoon miksi.

Magic Hour on Kokonaisuus. Ensimmäinen levyltä julkaistu kappale oli Shady Love, jonka kuuntelu  itsekseen oli yhtä tuskaa. Ei auttanut vaikka mukana oli Nykin kuumin indie-hiphop-nimi Azealia Banks ja kappale osoitti selvästi olevansa irtiotto undergroundin suuntaan puhtoisen klubilevy Night Workin jälkeen. Se oli liian vaikea. Magic Hourilla kappale on sijoitettu kenties levyn parhaimman kappaleen (katso perustelut alta) Let’s Have A Kikin jälkeen. Duo toimii ja se toimii älyttömän hyvin. Samalla nerokkuudella on järjestelty muutkin biisit. Vaikka tunnelmat ja tyylilajit vaihtuvat, levyä on miellyttävä kuunnella, eikä mitään kappaletta tee mieli skipata ainakaan ensimmäisen kymmenen kuuntelukerran aikana. Esimerkiksi myös muussa kontekstissa oudolta kuulostava San Luis Obispo on valloittava viite bändin esikoislevyn tunnelmiin.

Magic Hour on sekä vasta- että pitkäaikaisrakastuneiden levy.  Saksisiskot jos ketkä pyyhkivät monogaamisuudella pöytää ja kehoittavat kaikkia rakastamaan ihmistä, ei sukupuolta, tyyliä, uskonnollista vakaumusta tai poliittista suuntausta. Magic Hourin ensimmäinen kappale on sen vuoksi pakahduttavan herkkä yllätys. Baby Come Home on tunnustus suvaitsevaisuudesta, mihin vain syvästi rakastuneilla on varaa. Luottamus siihen, että oma kulta palaa samaan sänkyyn yöseikkailuiltaan muista menoista huolimatta, on suurin tapa osoittaa, että ihan oikeasti välittää toisesta. Kakkosraita Keep Your Shoes Onissa harrastetaankin sitten reippaasti  kiimaisen sekopäistä yhden hetken seksiä. Levyn loppupäässä mietiskellään, miksi rakkaus ylipäätään on niin tärkeää. No tietysti siksi, että rakkautesi kohde tekee sinusta itsestäsi sen parhaimman mahdollisimman ihmisen (Best In Me).

Magic Hour kertoo, miten järjestetään parhaimmat bileet vuodenajasta riippumatta. Let’s Have a Kiki on ehkä vaikuttavin ja luupitettavin tanssikaraokekappale vähään aikaan. Se on täynnä normaalisti musiikkikappaleissa ärsyttävän tuntuista dialogia, Kiki-bileistä juopuneiden osanottajien honotusta ja raukeaa kommentointia. Se saa tanssimaan biiteillään ensimmäisestä teemapätkästä alkaen ja haeskelemaan biisin sanoituksia netistä. Kiki-juhlat ovat kaikille, niissä saa läikyttää teetä rauhassa ja rauhoitella hermojaan. Eikä kukaan haluaa näiltä hulluilta teekutsuilta pois aamun sarastaessa. Mitä muuta voisi illanistujaisilta toivoa?

Magic Hour miellyttää monia ja ärsyttänee todella harvoja. Ensimmäinen virallinen sinkkulohkaisu levyltä oli Only The Horses, jossa tosiaankin lauletaan hevosista ja kotiinmenemisestä ja sen sellaisesta, jota ei ensimmäisenä urbaaniin hauskanpitoon yhdistäisi. Ilmavasti soiva eurodance-kappale on valovuosien päässä Shady Lovesta ja F*** Yeahista, joissa räpäytetään välillä isommallakin vaihteella – ja yhden miehen elävä energiajuoma Jake Shears pääsee pseudonymeilemään Krystal Pepsynä. Taas toisenlaisella, yhtälailla toimivalla popdance-sapluunalla on sävelletty Somewhere, joka voisi olla vaikka Matthew Bellamyn laulama. (Cover-kappale-idea on vapaasti Musen käytettävissä, olkaapa hyvä.)

Magic Hour on Hauska. Komedia ja hauskuus ovat aliarvostettuja asioita, koska usein niiden kuvitellaan olevan helppoja keksiä ja toteuttaa. Eivät ole. Hauskan kanavoiminen ja yleisön saaminen mukaan hauskanpitoon on hemmetin vaikeaa, vaikka olisi kuinka komedian ammattilainen. Magic Hour todistaa biisi toisensa jälkeen, että Scissor Sistersillä on itsellään ollut levyä tehdessä hauskaa, he osoittavat sen estottomasti ja omalla ammattimaisella tavallaan, ja saavat niin tehdessään kaikki touhuun mukaan. Haastan jokaisen kuuntelijan olemaan tanssimatta ja nauramatta Magic Hourin aikana. Ei onnistu. Kokeilkaa vaikka.

P.S. Jos et usko kirjoittajan sanaa siitä, että Magic Hour kannattaa hankkia, uskoisitko Josh Hommea?

PPS. Jos et usko Josh Hommeakaan, kuuntele itse:

Jaa:
Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi