30052

Elvis

(USA 1979)
O: John Carpenter
N: Kurt Russell, Shelley Winters, Season Hubley
Julkaisu 17.5.2012

 ★★★☆☆ 

Elämäkertaelokuva Elvis Presleystä esittelee syyntakeettoman supertähden.

Kurt Russellin ja ohjaaja John Carpenterin yhteistyö on tuottanut sähäköitä elokuvia, kuten Pako New Yorkista, The Thing ja Säpinää Chinatownissa. Kaikki alkoi kuitenkin tästä, televisioon tehdystä Elvis-elokuvasta.

Russell näyttelee nimiosan elämäkertadraamassa, joka alkaa Las Vegasista tähden comebackin tienoilta. Takaumien kautta palataan miehen kasvuvuosiin sekä tähteyden alkutaipaleelle, hänen äitisuhteeseensa, leffauraan ja armeija-aikaan. Kahden ja puolen tunnin kokonaisuus pyrkii kattamaan miehen koko uran ja elämän.

Carpenter ohjasi elokuvan vain pari vuotta Elvis Presleyn kuoleman jälkeen 1979. Ehkä senkin takia teoksen sävy on kunnioittava, lähes kliininen. Siihen vaikuttaa myös laaja materiaali, sillä kerronta ei ehdi pysähtyä luotaamaan Elviksen laajaa possea tai manageri ”eversti” Tom Parkerin epäsuotuisia diilejä.

Tähden kasvava vainoharhaisuus on ympätty tarinaan, mutta hurjimmat ylilyönnit on jätetty pois – yhtä telkkarin posauttamista lukuun ottamatta. Herkimmillään ollaan äidin (Shelley Winters) rakkauden äärellä, kun taas Priscilla (Season Hubley) jää pelkäksi ohikiitäväksi sivuhahmoksi muiden mukana.

Elokuva piirtää kuvan ehkä hiukan yksinkertaisesta, jopa syyntakeettomasta nuorukaisesta, jonka bisnes imaisi mukaansa. Kurt Russell, joka aloitti oman elokuvauransa Elviksen tähdittämässä leffassa Sydän tarjolla (1963), tekee roolissa pätevää työtä. Pitäisi silti olla totaalinen Elvis- tai elokuvaummikko saadakseen tästä elämäkertaversiosta erityiskiksejä.

   

Kommentoi