some-nights-2

Fun.: Some Nights

(Atlantic)

Julkaistu 23.5.2012

 ★★★★½ 

 Fun.in riemu kantaa albumimitassakin.

Kevään 2012 yksi cooleimmista bändeistä on ollut kiistattomasti newyorkilainen indiepop-yhtye fun., jonka nuoruuden iloa ja hillitöntä remuamista juhlistava hittibiisi We Are Young – feat. Janelle Monáe on soinut sentimentaalisena korvamatona koko kevään.

Queenmäisellä introlla ja afrikkalaisrytmitteisellä aloituskappaleella Some Nights alkava samanniminen levy on vuonna 2008 perustetun funin. toinen studiojulkaisu. Laulaja Nate Ruessin perustaman yhtyeen debyyttialbumi Aim and Ignite sai kriitikoilta ylistäviä arvioita, mutta ei vielä singonnut heitä suureen menestykseen.

Anteeksipyytelemättömän riehakas ja nuorekas We Are Young on sen sijaan juuri niitä biisejä, jotka tekevät albumista ja bändistä huikean suositun. Nyt jo moninkertaista platinaa myynyt singlelohkaisu on vaihtoehtotyyppinen voimaballadi kakskyt-ja-risat-citysukupolvelle (ja miksei myös huoletonta nuoruuttaan haikaileville perheenäideille ja -isille). Se herättää kaihoisaa kaipuuta niitä unettomia öitä kohtaan, jolloin valvottiin aamuun ja kiskottiin hassunnimisiä drinkkejä krapulaa pelkäämättä.

Levyn neljäs kappale Carry On yhdistää irkkutyylisen folk-soundin ja rockin ilomieliseksi hoilausbiisiksi, kun taas vitosbiisi It Gets Better muistuttaa 1990-luvun grunge-bändien masentavampia biisejä.

Levyn loppupään kappaleista suurin osa, kuten Why Am I the One, All Alone, All Alright ja Stars puolestaan todistavat siitä, miten fun. osaa hyödyntää tuttuja ja silti uudelta tuntuvia elementtejä luomaan hämmentävän moniulotteisia kappaleita. Sanoitukset saattavat olla hyvinkin melankolisia, mutta sovitus ja melodia tekevät niistä kepeän hersyviä.

Levyn bonusraidat riippuvat julkaisumaasta. Arvioimassani albumiversiossa ne olivat äärimäisen tarttuva Out on the Town sekä akustinen versio We Are Youngista, jossa Janelle Monáe pääsee paremmin ääneen. Akustinen versio voi joissain painoksissa olla myös kappaleesta Carry On.

Some Nightsin kappaleiden säveltämisestä ja sovituksesta vastaavat yhtyeen jäsenten lisäksi Jeff Bhasker, joka tuottanut ja säveltänyt musiikkia esimerkiksi Kanye Westille, Adam Lambertille, Beyoncélle ja Alicia Keysille. Bhaskerin ansiota lienee joihinkin kappaleisiin hiipinyt letkeä hip hop -väre sekä toisaalta myös ylenmääräinen auto-tunen käyttö.

Ne, jotka innostuvat tästä levystä ja bändistä, suunnistanevat syyskuun 25. päivä Helsinkiin The Circus -klubille, missä fun. esiintyy ensimmäisellä Suomen-keikallaan. Lippuja oli vielä jäljellä tätä arviota kirjoitettaessa. Minä aion ostaa niistä yhden.

   

Kommentoi