1635598

Kickoff

(Cedar Rapids, USA 2011)
O: Miguel Arteta
N: Ed Helms, John C. Reilly, Anne Heche, Isiah Whitlock Jr., Sigourney Weaver, Alia Shawkat
K16
Julkaisu 29.6.2012

 ★★★★☆ 

Suuren sydämen ja roisin asenteen yhdistelmä toimii.

Vakuutusmyyjä Tim Lippe ei ole koskaan poistunut pienestä kotikaupungistaan. Kun firman tähtimyyjä kuolee seksuaalisviritteisessä onnettomuudessa, pomo lähettää Timin (Ed Helms, Kauhea kankkunen) kuitenkin konferenssiin, jossa edustettuna on koko Keskilänsi. Sieltä pitäisi tuoda takaisin arvostettu vakuutusalan palkinto.

Kaikki Timissä on täydellisessä vastakohdassa maailmanmiesten kanssa, sellaisten, jotka taitavat small talkin, flirtin, joviaalin käytöksen ja lungin vaatetuksen. Hän on mies, joka kätkee matkashekkinsä poolonsa alle, tarjoaa bileitä ehdottavalle prostituoidulle kermakarkkeja ja ihastelee tusinahotellin interiööriä. Tim edustaa peloissaan kaiken uuden torjuvaa perusjamppaa.

Käsikirjoittaja Phil Johnston saa katsojan rakastumaan tähän noloon pikkukaupungin junttiin. Tehtävää helpottaa se, että suurin osa tunnistanee hahmon vähemmän mairittelevia piirteitä myös itsessään.

Yhtä vastustamattomia ovat monisärmäiset sivuhahmot. Timin vastinkappaleena toimii bilehirmu Ziegler (John C. Reilly), jonka jutut eivät ulotu viinaa ja jalkovälejä pidemmälle. Porukkaan lyöttäytyvät vielä työlleen elävä Ronald (Isiah Whitlock Jr.) sekä elämästään lomaa tarvitseva Joan (Anne Heche). Heistä jokainen on enemmän kuin yhden piirteen pahviprofiili.

Miguel Artetan aikaisemmat elokuvat Kiltti tyttö (2002) ja Youth in Revolt (2009) ovat olleet mukavia tuttavuuksia. Hivenen aikuisempi Kickoff vie pidemmälle. Verraton näyttelijätyö pysyttelee uskottavuuden rajoissa ja samoin tekevät tarinan sivukäänteet, vaikka välillä poltellaankin crack-piippua ja sekstaillaan oman ala-asteen opettajan (Sigourney Weaver) kanssa. Nasevaa huumoria ei käytetä kiusallisten tilanteiden pehmentämiseen vaan niiden korostamiseen.

Kickoff kertoo vetävästi välitilasta, vieraasta paikasta, jossa voi keksiä itsensä uudelleen. Tim Lippekin poistuu Cedar Rapidsin konferenssista vähemmän pelokkaana perusjamppana.

   

Kommentoi