Kidnap and Ransom

(Iso-Britannia 2011)
Kk: Patrick Harbinson
N: Trevor Eve, Helen Baxendale, John Hannah, Natasha Little
K16
Julkaisu 28.6.2012

 ★★☆☆☆ 

Englantilainen panttivankidraama on jenkkisarjoja maltillisempi mutta myös tylsempi.

”Älä koskaan lupaa, älä koskaan valehtele” on ohjenuora, jota panttivankineuvottelija Dominic King (seipään niellyt Trevor Eve) seuraa. Yleensä mantra myös toimii, mutta heti kaksiosaisen tv-draaman alkuun rauhallinen ex-sotilas kokee takaiskun, jollaisiin ei ole tottunut: hän menettää panttivangin.

Trauman painamana King lähtee selvittämään kinkkistä kidnappaustapausta, jossa lääkefirmalle työskentelevä kasvitieteilijä Naomi Shaffer (Emma Fielding) on kaapattu työmatkalla Etelä-Afrikassa. Asialla vaikuttaa olevan pari amatööriä, mutta tapaus mutkistuu, kun King yrittää tehdä vaihdon.

Dvd-julkaisu kattaa minisarjan ensimmäisen kauden. Sen on käsikirjoittanut Patrick Harbinson, britti, joka on tehnyt uraa Yhdysvalloissa käsikirjoittaen muun muassa sarjoja Kova laki: Erikoisyksikkö ja 24.

Brittidraamassa on edellä mainittuja maltillisempi ote. Siviilissä King on rakastava aviomies ja isä, jonka jatkuva poissaolo rasittaa kuitenkin kriiseilevää perhettä. Vaimo haluaisi panostaa omaan uraansa, kun taas tytär löytää läheisemmän yhteisön uskonnollisen lahkon parista.

Vaikka molemmat sivutarinat jäävätkin melko luonnosmaisiksi, ne tuovat mukavaa emotionaalista ristiriitaa kokonaisuuteen. Onko perhe vähemmän tärkeä kuin tuntemattomien henkien pelastaminen?

Sarjaa myös tuottaneen Trevor Even hahmo tuntuu vastaavan kyllä. Keskiössä on realismiin verhottu väkivallan paatos. Vaikka draama ei verilitravertailussa olekaan miehisten toimintaelokuvien tasolla ja vaikka aseeseen tarttuminen nähdään tarinassa jopa heikkoutena, tarvitaan asioita selvittämään kovia kokenut väkivallan ammattilainen.

Saman lajin mies (John Hannah) on tietenkin neuvottelujen toisella puolella. Tökeröintä ”älyjen pelin” alleviivaamista edustavat kuvat Kingistä shakkilaudan äärellä, kun puhelimessa on kaappaaja.

Vaikeat kysymykset siitä, tulisiko rikollisille edes maksaa lunnaita tai tulisiko tapauksista kertoa viranomaisille, ohitetaan melko nopeasti. Kun tarinassa ei tavoiteta kiinnostavaa psykologista draamaa, eikä toisaalta tarjota vetävää toimintaakaan, jää tv-draama pikkukivaksi viikonlopun kertakäyttöviihteeksi.

Sarjaa tehtiin myös toinen tuotantokausi, joka esitettiin Iso-Britanniassa tämän vuoden alussa. Kolmatta kautta sarjan tilaaja ITV ei enää halunnut.

 

   

Kommentoi