Lesboelämää, osa 7
Identiteettiviidakossa

Jasmin Gröhn ja Elisa Helenius kirjoittavat tällä palstalla kolumneja lesbokulttuurista.

Minusta on moneksi. Olen nimittäin transseksuaali, androgyyni, butch, lesbo ja aseksuaali. Tämän vyyhdin purkaminen olkoon tämänkertaisen kolumnini aihe.

Viime vuosina queer on noussut todella pinnalle. Queeriys on tapa ajatella ja olla määrittelemättä itseään välttämättä mitenkään tarkasti. Itse en kuitenkaan samaistu queeriyteen. Se johtuu siitä, että luonteeltani olen sellainen, että luokittelen kaiken aina kuuntelemistani musiikkigenreistä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiini. Määritelmät eivät ahdista minua, päinvastoin, ne ovat selkeä tapa hahmottaa kaikkea olemassa olevaa.

Minun täytyy hahmottaa asiat selkeästi, koska koen etten muuten saa psykologisesti mistään kiinni. Pidän siitä että asioille annetaan nimi.

Kaikelle löytyy nimi. Ihmettelenkin, miksi jotkut ihmiset pitävät lokerointia huonona asiana. Jos on kyse uudesta asiasta, luodaan sille uusi lokero! Lokerointi ei tarkoita ahdasmielisyyttä, jos sitä katsoo tältä kannalta. Lokerointi negatiivisena asiana tarkoittaa että laitetaan asioita määritelmiin, joihin ne eivät mahdu. Minusta taas kaikelle uudellekin on vain keksittävä uudet tavat määritellä!

Puretaan siis identiteettini osiin. Paneudutaan ensimmäiseksi siihen että olen lesbo. Haluan seurustella vain naisten kanssa. En ole koskaan seurustellut miehen kanssa, vaikka olenkin ollut joidenkin miesten kanssa sängyssä teini-ikäisenä. Kokemukset jäivät niin mitäänsanomattomiksi, että en jatkanut sillä tiellä. Uskon, että seksiä voi harrastaa monella tapaa, ja olen tehnyt päätöksen harrastaa seksiä niiden ihmisten kanssa joista olen potentiaalisesti romanttisesti kiinnostunut. Seksi miesten kanssa ei onnistunut koska en rakasta miehiä. Olen siis lesbo ja rakastan naisia, ja olen vain naisten kanssa.

Transseksuaalina koen, että kehossani asuu miehen henki, naisen hengen sijaan. Koen olevani eniten oma itseni kun ilmaisen itseäni maskuliinisesti. Minua eivät koskaan ole kiehtoneet pitkät hiukset, hameet tai mikään naisellinen. Ei siksi että se tuntuisi pahalta. Se ei vain tunnu miltään. Tosin viime aikoina, kun vihdoin ja viimein rupesin taiteilijaksi, otin myös feminiiniset aseet käyttöön ja pukeutumistyylini muuttui ajoittain jopa naiselliseksi. Ei se edellenkään tunnu yhtään miltään, mutta taiteen nimissä voin laittaa korkkarit ja hameen päälle. Samaistun hyvin vähän naisellisuuden tunteeseen, mutta kun minulla nyt sattuu olemaan naisen kroppa, voin joskus ilmaista itseäni naisellisestikin.

Androgyyniys tarkoittaa kohdallani että ilmaisen itseäni maskuliinisesti ja feminiisesti. Mutta jos pitää valita butch tai femme, olen butch. Monet käsittävät minut väärin tämän roolini takia, koska kuvittelevat että haluan seurustella naisten kanssa jotka ovat femmejä. Todellisuudessa haluan olla suhdedynamiikan vastaanottava osapuoli. En nyt sano femme koska minusta ei tule kenellekään pikkuvaimoa, mutta haluaisin että seurustelukumppanini olisi minua vanhempi ja maskuliinisempi. Näistä asioista kumppanissa haaveilen. Voisin ehkä, siis ehkä, olla dynamiikaltaan toisenlaisessakin suhteessa mutta en haaveile siitä. Sitä haluaa mistä haaveilee, joten näillä mennään.

Aseksuaalisuus  tarkoittaa minulle voimakasta sydäntä, joka elää omaa elämäänsä. Voin ihastua tai hullaantua kehen tahansa, tunnetasolla. Miehiin sekä naisiin. Mutta miesten kanssa ja omasta tyypistäni poikkeavien naisten kanssa siihen se jääkin. Jos koen aseksuaalista kiinnostusta, koen yleensä että haluan suudella kyseistä henkilöä. Kenties jopa paiskata seinään ja suudella, mutta en harrastaa seksiä. Enkä seurustella.

Minulla on koko ajan monta aseksuaalista ihastusta plakkarissa, miehiä sekä naisia. Monesti ihastun aseksuaalisesti komeisiin post-punk -poikiin ja kauniisiin naisiin, jotka eivät ole maskuliinisia millään tasolla.

Oma naistyyppini, siis se josta olen romanttisesti ja seksuaalisesti kiinnostunut on maskuliininen soft-butch -tyyppi. Aseksuaalisuuteni näkyy myös siinä että jos rakastuisin johonkin naiseen, voisin seurustella vaikka seksi ei toimisikaan yhtään. En kuitenkaan toivo tätä yhdistelmää, koska näen kuitenkin seurustelun ja seksin kuuluvan yhteen.

Monet ovat ihmetelleet, miten voi olla lesbo ja aseksuaali samaan aikaan. Nyt kun selitin asian, ihmiset toivottavasti ymmärtävät.  Identiteettiä voi määritellä monella eri sanalla, ja niin voi seksuaali-identiteettiäkin. Vannon monipuolisuuden nimeen!

Kommentoi