1502_frontcover-200

Maniac

(USA 1980)
O: William Lustig
N: Joe Spinell, Caroline Munro, Tom Savini
K18
Julkaisu 9.5.2012

 ★★★☆☆ 

Nihilistinen kauhuelokuva jahkailee ja shokeeraa vuorotellen.  

Demarin kuuluisa kolumnisti Aimo Kairamo oli elokuvatarkastamon jäsenenä kieltämässä William Lustigin pahamaineista esikoiselokuvaa Maniacia, jonka keskeisen idean voi tiivistää seuraavasti: äitisuhteestaan traumatisoitunut Frank Zito tappaa naisia, skalpeeraa heidät ja laittaa asunnossaan päänahat mallinukeille.

Maniacissa ei olekaan mitään sosialidemokraattista. Selitys Ziton sekopäisyydelle tarjoillaan hiukan humpuukimaisen freudilaisuuden siivittämänä, mutta tärkeintä on, että maailma näytetään elokuvassa täysin vailla minkäänlaisia tunteita. Nekin ihmiset, joita Zito tappaa, ovat turhia ja tyhjänpäiväisiä, aivan kuin he ansaitsisivatkin tulla murhatuiksi. Tässä Lustigin elokuva jakaa nihilistisen maailmankuvan yhdessä Tobe Hooperin Teksasin moottorisarhamurhien kanssa.

Maniac on kuuluisa graafisesta väkivallastaan. Katsojaa ei paljon säästellä, kun hiukan plösöltä Martti Suosalolta näyttävä Joe Spinell Ziton roolissa skalpeeraa ja muutenkin silpoo naisia. Tunnetussa kohtauksessa Henry Zito ampuu efektimestari Tom Savinilta pään pois haulikolla – Savinin oman kertomuksen mukaan hän toimi Spinellin stunt-miehenä eli käytännössä ampuu itseään!

Muutamat tehokeinot, kuten hidastukset ja erikoiset kuvakulmat, ovat vanhentuneita ja osoittelevia, mutta Maniacin hidastempoinen tyylittely, joka etenee paikoitellen jopa jaarittelun puolelle, toimii edelleen. Se sekä etäännyttää katsojan että tekee tappamiset oudon intiimeiksi tapahtumiksi. Ääniraitaa hallitsee hiljaisuuden ohella Frank Ziton sekava monologi. Samanlaisia tehokeinoja käytti sittemmin John McNaughton myöhemmässä elokuvassaan Henry Lee Lucas - sarjamurhaaja, joka tosin vei Lustigin elokuvassa vilahtavan katsomisen tematiikan vielä pidemmälle.

Kauas on maailma edennyt vuosista, jolloin tällaisia elokuvia piti metsästää vhs-kopioiden kopioina saksaksi dubattuina. Nyt on kaikkien helposti saatavilla kahden dvd:n paketti, josta kannattaa ehdottomasti katsoa leikkaamaton versio. Itse kunkin on sitten päätettävä, mitä mieltä tietoisen jahkaavuuden ja shokeeraavien tappojen yhdistelmästä on.

 

Jaa:
Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi