Laittomat

(Lawless, USA 2012)
O: John Hillcoat
N: Tom Hardy, Shia LeBeouf, Jessica Chastain, Guy Pearce, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jason Clarke
K16
Ensi-ilta 7.9.2012

 ★★★☆☆ 

Epätasainen rikosdraama on katsojalle vaaraksi. Pontikanhimo iskee lähes varmasti.

Espoo Cinessä ennakkoesitetty veljesdraama on täynnä kotipolttoisesta tentusta ja testosteronista juopunutta kukkoilua, mutta myös samasta lähteestä ammentavaa huumoria. Kolmen veljeksen sarja ylpeilee kieltolain aikaan Virginian takamailla kuolemattomien miesten maineellaan. Siitä ei ole haittaa myöskään heidän viinatrokaribisneksessään.

Elokuvan käsikirjoituksen on tehnyt muuan Nick Cave, murhaballadien ja (sydän)veritarinoiden isä. Se pohjaa Matt Bondurantin kirjaan, joka puolestaan kertoo kieltolain aikaisesta tositapauksesta, massiivisesta trokausoperaatiosta, jota Bondurantin isoisä veljineen pyöritti. Elokuvan on ohjannut Caven aikaisemmatkin käsikirjoitukset filmannut John Hillcoat.

Tom Hardy on Bondurantin veljesten pomo, hiljainen ja vahva kaveri. Lihaksena toimii vanhin veli (Jason Clarke) ja perässä seuraa kunnianhimoinen nuorin veli (Shia LaBeouf), jolla on enemmän ideoita kuin älliä. Heidän palvelukseensa astuu kovia kokenut kaupunkilaisnainen (Jessica Chastain) ja heitä vastaan puolestaan asettuu liittovaltion agentti (Guy Pearce).

 Pearcen hahmo on miltei sarjakuvamaisen tyylitelty pahis särmikkäine pukuineen ja outoine jakauksineen. Samaa liioittelun makua on hetkittäin Tom Hardyssa, joka vie übermachon hauskan puolelle, mutta muut hahmot edustavat totisempaa linjaa. Elokuvan sävy heittelee hahmojen mukana väliin holtittomastikin.

 Epätasaisuuden keskellä elää kuitenkin oivalluksia. Soundtrackillä muiden muassa soiva Velvet Underground on kuin kotonaan Virginian takamailla 1900-luvun ensimmäisillä kymmenillä.

   

Kommentoi