The Newsroom

(USA 2012-)
Käsikirjoittaja: Aaron Sorkin.
Näyttelijät: Jeff Daniels, Emily Mortimer, Alison Pill, John Gallagher Jr.
Su 9.9. klo 21.00 C More Series 

 ★★★★☆ 

Kun käsikirjoittaja Aaron Sorkin kirjoittaa jotain, sitä katsotaan ja analysoidaan. Uusi sarja The Newsroom ei ole poikkeus.

Aaron Sorkin on yksi tunnetuimmista käsikirjoittajista – niitä harvoja, joiden nimellä myydään televisiosarjoja ja elokuvia. Muita ovat esimerkiksi Being John Malkovichin kirjoittaja Charlie Kaufman… no, muita ei tule heti mieleen. Sorkin nousi suuren yleisön tietoisuuteen Yhdysvaltain presidentin kansliaa kuvanneella The West Wing -sarjalla.

Sorkinin uusin sarja The Newsroom sijoittuu kuvitteelliseen Atlantis Cable News uutistoimitukseen. Sen keskushenkilö on uutisankkuri ja pomo Will McAvoy (Jeff Daniels), joka joutuu kiusalliseen tilanteeseen, kun hänen tuottajakseen palkataan entinen naisystävä Mackenzie McHale (Emily Mortimer). Ihmissuhteiden lisäksi sarjassa on useita teemoja, kuten valta, uutisten viihteellistyminen ja Amerikan rappiotila. Sorkin on jo aiemmissakin töissään kertonut haluavansa kuvata Shakespearen tavoin kuninkaan hovia, paikkaa, jossa isot päätökset tehdään.

Sorkinin kirjoitustyylin ystävät saavat vastinetta C More -maksulleen, sillä The Newsroom sisältää kaikkea sitä, mistä käsikirjoittaja on tullut kuuluisaksi: nopeaa dialogia, isoja teemoja, moraalisia dilemmoja ja walk-and-talk-kohtauksia, joissa henkilöt käyvät keskustelua kävellessään paikasta toiseen.

Sarjan kiinnostavin osuus liittyy ehdottomasti uutisten tekemiseen. Mackenziellä on sanottavaa siitä, miten hyvä uutislähetys tehdään. Hän kaipaa katsojalukujen tuijottamisen sijaan argumentteja ja uutisten liittämistä kontekstiinsa. Ihmissuhdejuonet taas tuntuvat turhan tutuilta. Vaivaannuttavinta sarjassa ovat patrioottiset puheet, joiden taustamusiikki voisi soida Vuoristolääkäreissä tai Enkelin kosketuksessa.

Sarja on saanut paljon kritiikkiä seksismistä. Naishahmojen on syytetty olevan pinnallisia ja yksiulotteisia. Mackenzien lisäksi toinen keskeinen hahmo on epävarma ja mokaileva assistentti Maggie Jordan (Alison Pill). Sorkin on kohdannut samankaltaista kritiikkiä esimerkiksi Facebookin syntyä kuvaavan elokuvansa The Social Networkin kanssa. Sorkin vastasi aikoinaan kritiikkiin kuvanneensa tietokonenörttien maailmaa, joka on naisvihamielinen. Facebookhan sai alkunsa, kun Zuckerberg teki Facemash-nettisovelluksen kostaakseen hänet jättäneelle tyttöystävälleen. Sovelluksessa kampuksen naisia verrattiin maatilan eläimiin ja heille annettiin pisteitä (tätä voi muuten miettiä, kun kommentoi muiden valokuvia Facebookissa).

Kritiikki tuntuu oikeutetulta The Newsroomin kohdalla. Päähenkilö on valkoihoinen keski-ikäinen mies ja sarjan naiset ovat mukana, jotta hänen eri puoliaan voitaisiin kuvata paremmin. The Newsroom ei ikinä läpäisisi Bechdelin testiä. Se on sarjakuvataiteilija Alison Bechdelin sarjakuvassa Dykes to Watch Out For esitelty testi, jonka mukaan tarinassa pitää olla 1) kaksi naishahmoa, joilla on nimi, 2) jotka puhuvat keskenään, 3) jostain muusta kuin miehistä. Ensimmäisessä yhteisessä kohtauksessaan The Newsroomin Mackenzie ja Margaret puhuvat jälkimmäisen poikakaverista Donista.

Toisaalta televisiosarjoissa henkilöhahmojen on tarkoitus kehittyä. Kokeneena kirjoittajana Sorkin osaa pelata stereotyyppisillä hahmoilla, joten on kiinnostavaa nähdä, miten henkilöt muuttuvat. Ensimmäisessä kahdessa jaksossa huumoria revitään assistentti Maggien epävarmuudesta, mutta katsojalle myös vihjataan, että hän saattaa jonakin päivänä nousta samaan asemaan kuin ohjelman tuottaja Mackenzie. Mutta nouseeko kukaan nainen samaan asemaan kuin Will? Sorkinin kuningattaria joudutaan ehkä vielä odottamaan.

   

Kommentoi