an_7_02565

Albert Nobbs

(Iso-Britannia – USA – Ranska – Irlanti, 2011)
O: Rodrigo García
N: Glenn Close, Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Janet McTeer
K12
Ensi-ilta 19.10.

 ★½☆☆☆ 

Onko se mies? Onko se nainen? Ei, se on Glenn Close.

1800-luvun lopulla naisen osa oli ongelmallinen. Jos et ollut varakkaasta perheestä tai nainut sellaiseen – mitä harvoin tapahtui, ellet ollut varakkaasta perheestä – jouduit tekemään töitä henkesi pitimiksi. Ja miesten töissä oli tietenkin parempi liksa (niin kuin edelleen).

1800-luvun lopulla lesbon osa oli ongelmallinen. Mies toi parisuhteeseen usein vakautta varallisuuden – paremman palkan tai omaisuuden – kautta. Saman sukupuolen välisiä suhteita ei tunnustettu, ei varsinkaan kirkon silmissä (niin kuin ei edelleenkään).

On vaikea sanoa, kummasta Albert Nobbsin tapauksessa on kyse. Jos kummastakaan.

Nobbs (Glenn Close) on hovimestari Dublinin hienostohotellissa. Hän muistaa, millaisia kukkia kukin haluaa huoneeseensa, hän lankkaa vieraiden kengät ja tuo näille ryypyn, kun se on tarpeen. Salaa Nobbs on säästänyt pennosiaan ostaakseen tupakkakaupan ja samalla itsenäisyytensä.

Albert Nobbs on hyvä työssään, mutta hän on vielä parempi tempussaan tekeytyä naisesta mieheksi. Sattuman kautta Nobbs tapaa toisen samanmoisen, maalarimestari Hubertin (Janet McTeer), jolla on rakastava vaimo (Bronagh Gallagher) ja oma tupa.

Sisäänpäinkääntynyt hovimestari alkaa haaveilla samanlaisesta tilanteesta ja iskee Hubertin neuvosta silmänsä hotellin piikaan Heleniin (Mia Wasikowska).

Irlantilaiskirjailija George Mooren (1852–1933) novelliin pohjaava elokuva on epäsuhtainen sekoitus melodraamaa, dickensiläisiä hahmoja ja tapainkuvausta. Käsikirjoituksen ytimessä on edelleen ajankohtainen aihe naisten ja homoseksuaalien asemasta, mutta sitä käsitellään varovaisuudella, joka on yhtä aikaa naurettavaa ja kiusallista.

Nobbs kutistuu syyntakeettomaksi ja aseksuaaliseksi hahmoksi, jonka kustannuksella ohjaaja Rodrigo García havittelee sekä nauruja että kyyneleitä.

Pääosaa näyttelevä Glenn Close on toiminut myös yhtenä käsikirjoittajana ja tuottajana. Elokuva onkin pelkkä väline Closen näyttelijäntaitojen esittelyyn. Albert Nobbs ei oikeasti edes halua kertoa kipeistä aiheista, se haluaa vain kertoa että Glenn Close osaa tekeytyä mieheksi. Siitä hyvästä näyttelijä sai myös Oscar-ehdokkuuden.

   

Kommentoi