m_savages

Raakalaiset

(Savages, USA 2012)
O: Oliver Stone
N: Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Taylor-Johnson, John Travolta, Benicio Del Toro, Salma Hayek
K 16
Ensi-ilta 12.10 2012

 ★½☆☆☆ 

Oliver Stonen huumekauppaeepos mässäilee väkivallalla ilman sen syvempää tarkoitusta.

Hollywoodin vanha kunnon outolintu Oliver Stone on ilmeisesti viimeaikaisten laimeahkojen poliittisten elokuviensa vastapainoksi halunnut tehdä jotain rajumpaa ja viileämpää. Kaikin mahdollisin tavoin mönkään menevästä huumediilistä kertovasta Raakalaisista on kuitenkin tullut vastenmielinen elokuva. Epämiellyttävien ja vielä epämiellyttävämpien tyyppien välisten ammuskelu- ja kidutuskohtauksien on kai tarkoitus olla jollakin tavalla nautittavia, koska mitään moraalia ja sanomaa kaikesta tästä on hankala löytää. Oudoksun.

Chon (Taylor Kitsch) ja Ben (Aaron Johnson) ovat Laguna Beachin ja koko läntisen USA:n ehdottomat marijuanakuninkaat. Toisiaan täydentävien kaverusten kama nyt vain on ylivertaista. Bisnekset rullaavat ja rahaa virtaa kaverusten merenrantahuvilaan. Tasapainoinen kolmiosuhdekin toimii kuin unelma. Sekä Chon että Ben paneskelevat nimittäin luonaan asuvaa sielunsisartaan, leffan minäkertojaa O:ta (Blake Lively).

Kaikki on hyvin, kunnes poikein huumeimperiumin niskaan alkaa hengittää isompi huumeimperiumi, diilinhieronnan tehosteeksi kidutusvideoita lähettelevä meksikolainen kartelli. Ben ja Chon haluavat pysyä indie-yhtiönä, mutta oikeilla kriminaaleilla on keinonsa. O siepataan, ja niin marijuanakaksikon ei auta kuin pelata mukana - ja samalla pyrkiä O:n vapauttamiseen.

Don Winslown romaaniin perustuvassa filmissä tosiaankin ollaan tekemisissä raakalaisten kanssa. Stonen tarkoitus on ilmeisesti aika ajoin väläyttää pahoista pahimpienkin, kuten Salma Hayekin kartelliemon tai Benicio Del Toron sadistisen palkkatappajan inhimillisiä puolia. Puolivillaiseksi nämä yritykset kuitenkin jäävät; leffan henkilöhahmot on sijoitettavista epämiellyttävästä (mariveijarit) täysin eläimelliseen (Del Toro) ulottuvalle skaalalle. Kuten tuttua on, pahin pahuus tulee totta kai Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan täydeksi kaaokseksi kuvatulta eteläpuolelta.

Stonen tuotannossa Raakalaiset muistuttaa adrenaliinitasoiltaan ja osittain tematiikaltaan Natural Born Killersiä. Jos viimeksi mainitussa sentään on (hiukan osoittelevaakin) ajatusta, on tämä uutuus vain vaivaannuttavan tyhjä. Stonen ohjauksesta tulee mieleen vanha setä, joka haluaisi nuorison pitävän häntä edelleen viileänä, ja joka siksi tekee kaiken aivan väärin.

   

Kommentoi