take_this_waltz_1

Take This Waltz

(Kanada – Espanja – Japani, 2011)
O: Sarah Polley
N: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby, Sarah Silverman
Ensi-ilta 12.10.
 

 ★★★★☆ 

Kolmiodraamassa on huumoria, seksiä ja lämpöä, mutta ne eivät vie pohjaa kivuliaalta valintatilanteelta.

Margot on tyytyväinen, mutta ei huimaavan onnellinen. Hän asuu kodikkaassa talossa rakastavan aviomiehen (Seth Rogen) kanssa. Hänen työnsä ei ole epämiellyttävää, jos ei unelmahommaakaan, ja ystäviäkin piisaa. Silti jotain puuttuu.

Parhaiten näyttelijänä tunnettu kanadalainen Sarah Polley on käsikirjoittanut ja ohjannut draaman, joka osuu hyväosaisten kolmekymppisten arkeen. Elämää eletään leikitellen, etsien seuraavaa riemun huippua. Kun elämäntilanne vakiintuu, herää pelko siitä, ovatko huiput jo takanapäin.

Toivoa Michelle Williamsin näyttelemä Margot saa Danielista (Luke Kirby), komeasta muukalaisesta, joka sattumalta istuu hänen vieressään lentokoneessa. Hupaisa flirttailu saa käänteen johonkin epämääräisesti vakavampaan, kun käy ilmi, että Daniel asuu samassa kaupungissa tien toisella puolella.

Michelle Williamsin ja Luke Kirbyn välisissä kohtauksissa tasapainoillaan kauniisti seksikkään ja tunnustuksellisen intiimiyden välillä. Williamsin ja Rogenin yhteistyöstä puolestaan tunnistaa vakiintuneen parin mukavuudenhaluista läheisyyttä.

Siinä missä aviomiehen kanssa pelkkä alastomuus ei tarkoita mitään, vessatoimetkin tehdään toisten silmien edessä, kiehtovan naapurin kanssa jo sukeltelu samassa uima-altaassa on eroottinen peli.

Värikylläinen kuvaus alleviivaa kesän helteisyyttä, mutta myös Margotin tilanteen läkähdyttävyyttä. Polley on luonut useita mieleenpainuvia tilanteita, joista päällimmäiseksi jäävät huvipuistokohtaukset. Discovalot välkkyvät, musiikki pauhaa, laitteen vauhti kiihtyy ja pakottaa lähelle vierustoveria. Mutta aikanaan kyyti loppuu ja kirkkaat valot isketään päälle. Samalla tavalla uutuudenviehätykselläkin on takarajansa ja riemukkaita huippujakin seuraa alamäki.

Kommentoi