Takaisin pelissä

(Trouble With the Curve, USA 2012)
O: Robert Lorenz
N: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake, John Goodman
K12
Ensi-ilta 23.11.

 ★★☆☆☆ 

Tämä elokuva tekee Clint Eastwoodin katsomisesta vaikeaa.

Robert Lorenz on toiminut Clint Eastwoodin apulaisohjaajana ja hänen tuotantoyhtiönsä luottomiehenä. Samainen tuotantoyhtiö on taustalla Lorenzin ensimmäisessä pitkässä ohjauksessa Takaisin pelissä.

Elokuvan pääosaa näyttelee itse Eastwood. Hän on Gus, atlantalaisen baseball-joukkueen legendaarinen kykyjenetsijä. Gusin näkö on alkanut huonontua, mutta hän ei ole kertonut asiasta edes tyttärelleen Mickeylle (Amy Adams). Mies kun ei pidä hankalista keskusteluista.

Keskiössä onkin isän ja tyttären kitkaisa suhde. Lakitoimistossa nousujohteista uraa tekevä Mickey saa vihiä isänsä ongelmista ja lykkäytyy tämän mukaan Pohjois-Carolinaan lukiolaispelaajia värväämään. Peli on Mickeylle tuttu ja rakas, sillä äitinsä kuoltua hän kiersi kenttiä isänsä mukana. Baseball on turvallinen alue, toisin kuin tunteet.

Itse peli, päähahmojen ammatilliset kriisit sekä romanssikuvio Mickeyn ja nuoren kykyjenetsijän Johnnyn (Justin Timberlake) välillä ovat ennalta-arvattavaa perusviihdettä.

Koska kaikkien kykyjenetsijöiden tiirailema lukiolaispoika on ikävä ihminen, katsoja tietää, että tämä saa jossain muodossa nokilleen. Ja koska Mickey ja Johnny ovat kivannäköisiä sinkkuja, katsoja tietää, että heidän välillään vielä sutisee. Eikä katsojan odotuksia petetä, mutta ei niitä myöskään ylitetä.

Kaikki tämä on tavallaan nähty ennenkin, mutta Clint Eastwoodin kohdalla toisto jo vaivaannuttaa. Hän näyttelee jälleen kärttyistä ja itseensä käpertynyttä ukkelia, jolle nuori – tällä kertaa oma tytär – tarjoaa uutta mahdollisuutta tunnesiteeseen toista ihmistä kohtaan. Käsi ylös, jos tämä muistuttaa mielestäsi Gran Torinoa.

Isän ja tyttären välisiä kipupisteitä selitetään keittiöpsykologin innolla ja kaivellaan haudankaivajan hartaudella. Lopussa varmasti itkettää. Osin siksi, että elokuvantekijät vetelevät nyyhkynaruja, osin siksi, että Eastwood on raahattu kameran eteen tämän takia.

Kommentoi