Vain-elamaa2

Ihmiskoe:
Vain elämää -maraton

Sylvi katsoo koko lauantain televisiota.

Ensi viikonloppuna LIV näyttää kaikki syksyisen ”Vain elämää”-menestyssarjan jaksot putkeen.  En ole aiemmin nähnyt ohjelmaa lainkaan, mutta olen kuullut, että siinä syödään, juodaan, itketään ja lauletaan. Katri Helena, Jari Sillanpää, Kaija Koo, Erin, Neumann, Jonne Aaron ja Cheek kokoontuvat illallispöytien ääreen ja avautuvat elämän totuuksista.

Meininki siis muistuttaa akateemisia sitsejä tai Platonin pitoja, mutta osallistujakaarti koostuu pitkän linjan julkkiksista. Monet ovat hehkuttaneet, että sarja koskettaa ja pakottaa katsojan myötäelämään osallistujien mukana.

Lauantaina aion istua alas ja katsoa koko maratonin alusta loppuun. En katso televisiota arkisin juuri ollenkaan, joten projekti vaikuttaa yhtä haastavalta kuin vaikkapa Joycen Odysseuksen kahlaaminen kahdessa päivässä. Eli tietenkin livebloggaamisen arvoiselta suoritukselta. Tarkoitus on lähestyä sarjaa avoimin silmin ja ottaa selvää, mistä tässä ilmiömäisessä ohjelmassa on kyse.

Hypoteesi: paikallaan istuminen on vaikeaa, mutta sarja osoittautuu ”aidosti elähdyttäväksi” ja purskahdan asenneongelmistani huolimatta kyyneliin.

Vain elämää -maraton
Liv LA 24.11. Klo 17.00-22.55

Ohhoh! Jatko-osakin päätettiin tehdä!

22.53

Oho, ”Vain elämää”-maratoni oli tältä päivältä tässä! Huomenna jatkuu KK:n päivällä!

22.47

Vain elämää-tyypit eivät oikeastaan koskaan pääse kertomaan oikeastaan kertomaan itsestään mitään säväyttävää. Keskustelut etenevät kammottavan tylsästi, mutta silti osallistujilla on kova kiire vakuutella, miten ”mahtava keskustelu” , ”mieletön tarina” , ”mieletön meininki” on milloinkin menossa.

Suosikit tällä hetkellä: Erin, Kaija Koo ja Jonne Aaron (tosin Jonnea säälin).

22.41

Cheek hehkuttaa, kuinka hänellä on enemmän ”tube-hittejä” kuin kellään muulla suomiartistilla. ”Hyvää fiilist, hyvää itsetuntoo, tää musa on mun perintö tuleville sukupolville”..  Taas on tulevat sukupolvet mainittu ja muusikot kuvittelevat olevansa kuolemattomia. Miten täynnä itseään voi ihminen olla? Cheek on ehkä ”unelmavävy” ja ihan sympaattinen hahmo, mutta  inhoan Cheekkiä….. ”Mitä tänne jää?” No minä, eli mun Omat Biisit tietty!

22.34

Cheek keskiaikalarppaa taas. ”Levitän Räpin viestiä kuin ristiretkeläinen, yks räppi kerrallaan”. Jari vetää ”Liekeissä”-biisin JustinTimberlake-hattu päästä ”kaLLIsta kuppia”….. En kestä tuota Jari Sillanpään taikinaista naamaa, mutta kyllähän tästä tulee ihan positiivinen fiilis. Hyvä versio! Mieletön haltuunotto.. Miten tämä toistensa ”kyllähän sä oot aivan mieletön”-tyyppinen kehuminen  ja selkääntaputtelu voi edelleen vain jatkua?

22.24

Jonne Aaron ja Cheek edustavat selvästi toistensa vastapareja. Kokoomushoppari ja vetyperoksidirenttu. Cheek kiittää vuolain sanoin Jonnen esitystä, mutta kyyneleitä ei näy!

Lautapelipöydän ääressä näen ensimmäisiä merkkejä Jonnen ja Erinin orastavasta ihastuksesta! Aiai. Mieletön päivä, hyvä bondaus! Aivoni ovat muuttuneet hötöksi.

22.07

Miksi kaikki Neumannin versiot on tällaisia ”latokantrihillbillykellogscornflakeswesternlänkkärilassoheiluukatujätkäkujakattisaluunassaneulaheinäsuovassa”-versioita? Eikö Neumann ole kuitenkin vanha rockari, kuten      Michael Monroe? Oho, lauloin mukana Suurten setelien kertsiä. Seuraavaksi varmaan itken.

21.58

Ei itketä vieläkään yhtään! Voinko saada ”rahat takaisin” jotenkin? Taidan ostaa 24h-Alepasta sipulin ja pilkkoa sen, jos ei meininki parane!

21.56

Botox-KH-vetää svengaavan bossanova-version ”Jos mä oisin sä”-kappaleesta. Jos mä oisin sä, niin kyllä mäkin laulaisin mun omia biisejä telkkarissa!

21.52

Viinilasissani on banaanikärpänen, mutta teeveessä lentää keihäs sokka irti! Upseerityyppisen Jaren johdolla jokainen pistää parhastaan seipään viskelyhommissa. Jonnenkin keihäs ”lähti kuin Barcelonassa”.

Jaren intti- ja ”upseeri”henkisyys välittyvät hänen neuroottisesta pakkomielteestään vuodevaatteiden viikkauksen suhteen. Nyt koittaa lounas ja Cheek intoilee pääsevänsä ”murtamaan leipää” osallistujien kanssa. Kuten Jeesus…. Voiko Jaren kaksoisveljen nimi olla oikeasti Jere?

21.45

”Tänään on mun päivä, mun näköinen päivä…” Juuh elikkäs ihmiset tanssii älypuhelimet kädessä ja Jarskan Dolce&Gabbanan bokserit vilkkuu.

Selvästi tässä on jakso, jossa pyritään käsittelemään nuoria ihmisiä ja heidän suhdettaan teknologiaan. Jare elää ”luurin kimpussa” ja jos joku voittaa hänet keihäänheittokisoissa, hän suostuu luopumaan puhelimestaan koko viikoksi. Rohkeeta! Jaren tyhjä elämä pyörii älypuhelimen ja sokan irroittamisen ympärillä, mutta ehkä hänestäkin kuoritaan esiin Tunteikas Sielu. Offline-Jare. IRL-Jare.

21.36

Hyvästi Selvä päivä, nyt on Cheekin Päivä! Sokka irrroittunee heti, sillä montaasissa viuhahti heti pari skumppalasillista. Jarska yrittää vetää huomion taas itselleen hihkaisemalla ”Sokka irti” aivan, kuin olisi keksinyt lohkaisun itse. ET OLE, JARI!

21.32

”Vain kuolemaa, ei sen vähempää…”

21.29

Jonne Aaroniin kertoo ”vihreästä tulipallosta”, joka iski häneen, kun hän oli ”aivan selvinpäin”. Tällöin hänen sydämeensä iski ”jäätävä lämpö” ja hän tunsi ”Nipan lahjakkuuden kosketuksen”. Näin siirretään omahyväisyyden kruunu sukupolvelta toiselle ja edetään oppipojasta Rockin kisälliksi. Aivan maaginen, mystinen, mieletön, uskomaton, järkyttävän mieletön päivä, ei voi olla totta… Ja vielä puolitoista tuntia maratonia jäljellä!

21.14

Nyt pöytäseurue pohtii historian parhaita kausia, aivan kuin he olisivat itse päässeet ne kaikki kokemaan. Jari Sillanpää on levittänyt kajalia silmiinsä. Hän on viehtynyt 1700-lukuun ja näyttää kajalpäissään Rasmuksen Laurilta. Cheek on kinnostunut Rooman ajasta, koska silloin tosiaankin oltiin ”Sokka irti”. ”Rooman kasvu, siinä oli painetta”. Mm. mm. Kyllä ”Vain elämäänkin” tunnelma hehkuu notkuvine pitopöytineen ja viinileileineen rappioajan Rooman hedonismia.Shotti päähän, Jonne Aaron!

21.04

Kaija Koo laulaa ”Mennään hiljaa markkinoille” ja keskiaikaan mieltynyt Neukkari näyttää siltä kuin pyörittelisi jatkuvastiviinirypälettä suussaan. ”Sä voisit lähtee jenkkeihin tiätsä kantrifestivaaleille number one folk-kuningatar, veret seisauttaa!

”Mieletön persoona”. Luhistun näiden Vahvojen Persoonien alle.

20.54

Neumann vie muut osallistujat elementtiinsä purjeveneeseen, merille, menneiden seikkailujen ääreen. Jonne Aaronille tuli Neumannista ”isällinen” fiilis. Muumipappamainen Neumann kertoo nuotion tarinoita ja ”muistelee”. Kerro minulle, Zorbas eikun Nipa. Myös Cheekille vesi on rentouttava ja ”faijan” mieleen tuova elementti.

20.43

Kääks! Blogi kaatui hetkeksi, mutta taas mennään. Neumannilla oli seikkailijan lapsuus, luokallejääneen merimiehen nuoruus. Ken on lapsena joukkoon sopimaton friikki, hän on vanhana muiden Sankari. Tähän voiton/kostonriemuiseen fiilikseen ”Vain elämää”-ihmiset ovat jääneet jumiin. Itseasiassa tuntuu, että mikään ei näytä omahyväisemmältä kuin lapsena lytätty ihminen, joka pääsee vanhemmilteen ”näyttämäämään”, että ”katsopas, minusta tuli jotakin Erityistä ja Parempaa kuin te muut!” Eikö mikään riitä?

20.25

Cheek tuimistelee ja pyörittelee jokaisen biisin aikana päätään kuin pelaisi Unibetin nettipokeria bermuda-shortseissa kotisohvalla.

20.20

Ennen illallista Neumann kerää sympatioita vetämällä esiin pehmoleluja ja ”mä olen isä, mulla on lapsiakin, mä välitän, tässä on mun lapsen kuva, tätä on isyys”-kortin. Pidä lähimmäisesi lähimpänä. Ja nyt Erin laulaa ”Nahkatakkisen tytön”! Oikea valinta! Mieletöntä! Se tyttö on nähnyt helvetin. Mäkin oon semmoinen helvetti woman, helvetin_ nähnyt_ tyttö. ”Katu-uskottava sanoma”, kuten Neumann mainitsi.

20.15

Hirvensalmen tiluksilla on leijonapatsas. Ilmeisesti pompööseillä maisemilla yritetään viestiä , että täällä kokoontuu kansasta erotettu aateli, eliitti tai hovi. Jari Sillanpää on Suomen kunkku ja Katri Helena jääkuningatar, Jonne Aaron on Suomen prinssi ja Erin prinsessa.

20.10

3. jakso

Edessä on Neumannin ”Dingomainen” päivä ja Jarilla on ”pöllämystynyt olo” eli krapula. Minua jo lievästi ahdistaa, että olen joutunut viettämään 3 tuntia Satulinnan pysähtyneissä maisemissa. Vaikka kolmas maailmansota syttyisi ja universumi pysähtyisi niin tää on mahtava päivä, mystinen päivä, mieletön päivä, tänään syödään ja juodaan ja käsketään pukeutumaan urheiluvaatteisiin ja mieletön päivä ÄLÄKÄ PÄÄSTÄ VAIMOASI TAI TYTTÖYSTÄVÄÄSI SIVUSTOLLE ZALANDO PISTE FI…

 

19.53

Pitsan söin jo muutama tunti sitten, mutta taas tuli nälkä. Ehkä se johtuu siitä, että Vain elämäässä syödään koko ajan kuin rippileirillä tai sairaalassa ikään. Nyt Katri Helena laulaa Vanha nainen hunningolla-kappaleen. Kappale pääsee taas uuteen, ”täydelliseen” kontekstiin: tässä on Todelllinen Vanha Nainen hunningolla, ladossa, TV:ssä, juomassa viiniä ja laulamassa.

Sun päivä, mun päivä, mahtava päivä, mielettömän mahtava, mielettömän koskettava, ihan ylitsevuotava fiilis, mun päivä, sun päivä, mieletön fiilis, fiilis on niin viiltävä, sä oot mun sankari, mä oon mun sankari, mieletön päivä, vain elämää-päivä, mieletön elämä, kaikkien pitäis kokea tää?

19.46

Pitäisiköhän ostaa joululahjaksi itselle ”Vain elämää”-kokoelma? Tai koko suvulle? Voitaisiin viettää teemajoulu Vain elämää-hengessä ja laulaa ”toistemme biisejä” pöydän ääressä!

Erin muistelee Nylon Beatin lopettajaisriitoja ja itkee. Jonne Aaron muistuttaa väristen ennen ”Syytön”-vetoaan, että ”Vaikka me joskus mennään, ne biisit jää elämään” eli koko biisien uudelleenlämmittely ja selkien taputtelu on silkkaa taistoa omaa kuolevaisuutta vastaan.

19.35

Cheekin niinistöräppitulkinnassa Rakastuin mä luuseriin-biisi pääsi aivan uuteen kontekstiin. ”Rakastuin mä syrjäytyneeseen leipäjonottajaan” ”Rakastuin mä heikkoon ainekseen”

19.30

Neumann mainitsi esimerkin IRONIASTA- mitä jos… KH esittäisi Vanha nainen- biisin? Katri Helenahan on ystäväni Laurin sanoin itse ”death becomes her”-nainen kuin suoraan visulahden vahakabinetista. Erin altistaa kisaajat taas intialaiselle kasvismenulle ja saa vastineeksi suvaitsevaisen, mutta eksotiikasta ahdistuneen ”ohhoh!”-hymähdyksen.

Hyvästi selvä päivä, seuraavaksi edessä on Cheekin ”Rakastuin mä luuseriin”- ’Smash up!

19.24

Hippi-Erin vie osallistujat tekemään värikkäitä käsitöitä Hirvensalmen kotimuseoon. Tietenkin julkkiksille suurinta luksusta merkitsee ”ihan tavalliset asiat”, kuten virkkaus. Jonne Aaronkin muistelee joskus mummonsa kanssa virkanneensa. Jonne Aaron, Suomen Kurt Cobain. Flanellipaita ja kännit 10-vuotiaana. Kurt Cobain asui lapsena sillan alla, Jonne lastenkodissa. Biisien tekeminen on kuin virkkausta ja virkkaus on kuin rukoilua, sellaista alitajuista toimintaa, arjen meditaatiota, mieli nollaantuu.

19.17

Erin hymyilee Kaija Koon panhuilu-sydän-biisille. Jari yrittää varastaa huomion itkemällä. ”Musiikki on hieno asia”. Varsinkin oma musiikki. Tuntu surulliselta, että median valokeilasta jo hetkiä sitten väistyneet julkkikset pääsevät sinne takaisin ainoastaan itkemällä telkkarissa omille biiseilleen. Melkein itken, säälistä!

19.11

Jari yrittää varastaa taas huomion itselleen kerskumalla, kuinka hänellä ja Erinillä on ”platoninen rakkaussuhde”. Tietenkin JARILLA ON TÄSSÄKIN TAPAUKSESSA SYDÄNTEN ETULYÖNTIASEMA.

19.10

Neumannn honistelee Satasen lainaa menemään neonvihreässä leijonapaidassa. Tuo vaate päällä kelpaisi flaneerata Flow-festivaaleilla!

Tapa, jolla Nipa lausuu ”N”-kirjaimen on miltei yhtä pysäyttävä kuin Jari Sillanpään ”L”. Jos nämä kaksi ihmistä yhdistäisi, saataisiin muodostettua käsittämätön konsonanttifrankenstein.

19.02

Mitä traumatisoituneempi lapsuus, sitä egotrippeisämpi aikuisuus.

18.57

Lounaskeskustelussa Jari ”paljastaa” kuinka ”Musta oLliivit ovat oikeasti vihreitä oliiveja, jotka värjätään Llipeäliemessä mustiksi”. Ah, se tapa, jolla Jari sanoo ”Lipeäliemi”. Erin haluaa tarjota linssisoppaa ja muut päästävät tutun ”AAAAAA”-huudahduksen, joka on yllätyksen ja pettymyksen sekainen reaktio. Sekasyöjät pelkäävät selvästi ”eksoottista” kasvisruokaa. Mutta nyt mennään Erinin mukavuusalueille ja syödään Erinin mukavuusruokaa, vaikka se olisi muille kuinka epämiellyttävää. Erin saa kaikkien hyväksynnän, mutta hän leimautuu välittömästi ”Vain elämään” ysärihippihörhöksi, vähän kuin Frendien Phoebe. Ace of Basen ”Life is a flower” soi päässäni, kunnes Jari Sillanpää esittää latokantriheinämies-versionsa Teflon lovesta. Tässä rustiikkihumpassa ei ole metriäkään teflonia tai ”nailonia” jäljellä.

18.50

Erinin kummallisen sumopainishown jälkeen mennään takaisin Satulinnan pop-up-ravintolaan lounaalle. Erin vaikuttaa ihan sympaattiselta hahmolta, mutta tietenkin Jari haluaa varastaa tämänkin shown Koulukiusatulle ja kyltymättömälle egolleen ja fiilistelee omaa ”vetoaan” jo etukäteen.

18.44

”Älä missään tapauksessa päästä vaimoasi tai siskoasi tai tyttöystävääsi tai äitiäsi tai mummoasi tähän Zalando- kauppaan, sillä naiset eivät voi vastustaa houkutusta tai kenkiä, pidä vaimosi lukkojen takana piilossa ettei hän sorru shoppailemaan rahojasi IIIIIÄÄÄÄÄÄÄÄ”

18.40

”Minä, minä, minä, tämä on mun päivä ja mä saan päättää mitä tehdään ja muut tekee niinkuin minä haluan” Tämä on Rinsessa Erinin päivä.

Toinen jakso vasta menossa ja olen jo ihan henkisesti rasittunut näistä egobileistä. Blogatessa ei voi rentoutua. Ehkä kaltaiseni ihmiset vain eivät vain uskalla antautua koko illaksi TV:n vietäväksi pitämättä siitä kammottavaa meteliä. Aina on pakko keksiä jokin tekosyy, ”projekti” tai tutkimus” .

18.34

Jo illan neljäs Zalando-mainos: ”Zalando: kinkyä ja muotia netissä.”

18.29

Vapiseva haavanlehti Jonne Aaron esittää negativeisan ”Satulinna”-Rockin mustavalkoisessa flanellipaidassa.  Jonne on sisltä Rikki, sillä hän on vast’eronnut. Jarska tuulettaa ja minäkin nostan kädet ylös näppäimistöltä! Jeee! Jarska nyökyttelee itsetyytyväisen näköisenä. ”Hah hahh haa! Tämä bisii on niin koskettava, että se kuulostaa Rokkinakin maailman parhaalta biisiltä. Lapsena pelkäsin, ettei kukaan taputa, mutta nyt koko Suomen Kansa taputtaa mulle! Siitäs saatte koulukiusaajat!” Onko kukaan ”Vain elämää”-osallistujista koskaan masturboinut oman musiikkinsa tahtiin? Veikkaan, että Jari on. Olo ensimmäisen jakson jälkeen: rasittunut, mutta nousuhumalainen. Pitää kiristää tahtia.

18.19

Katri Helena muistelee jotakin ”Me Starat”-konserttisarjaa, jolloin Jari ”itki joka ilta”.. Nyt kokovalkoisiin pukeutunut KH laulaa ”Valkeaa unelmaa” ja metsästää kiiluvillla silmillään kyyneleitä Jarin kasvoilta. Kertooko tämä biisi kokaiinista?

18.14

Jari Sillanpää näyttää humalaiselta. Neumann värisee epileptisen roskakorikattijazz-version ”Bumbumbum”-biisistä. Nipa ynisee geriatrisesti ja Jarska irvistelee, että ”onpa eroottista, savuinen Almodovar tulee mieleen ja joo myös Humphrey Bogart, charmikas, eroottinen, semmoinen tupakansavuinen kapakka”. Jari maalailee ja kehuu esitystä kovasti  antae erilaisten ilmeiden kirjon nousta kasvoilleen. Jarin ilveilystä saisi hienon giffin! Sanat jäävät kuitenkin merkityksettömiksi ja tyhjiksi selittelyksi, sillä kyyneleitä ei näy! Nipa epäonnistui. Minuakaan ei itketä, mutta minulla on hiki.

18.03

Papiksi pukeutunut Jari käskee muut osallistujat pukeutumaan ”vihkipareiksi” ja menemään yhteiskuvaan jossain fantasiavaatteissa. Ja kaikki tottelevat, sillä ”Tämä on Jarin päivä, Jarilla on lupa nauttia”. Miksi Jari on pukeutunut papiksi? Ilmeisesti kaikki, mitä Jari tekee, vaikuttaa olevan jokin keino käsitellä hänen lapsuudentraumojaan. Satulinnassa ei tunneta defenssejä.

TEIDÄN TEHTÄVÄ ON SYÖMINEN, JUOMINEN JA MUN VIIHDYTTÄMINEN! ME SYÖDÄÄN LLLIHAPULLIA JA MUUSSIA. Me syömään suomenruotsalaista lohturuokaa, mutta nyt lasiin kaadetaan lisäksi Isolla Sydämmellä punkkua.

17.55

”Mä oon aina halunnut mennä huumorin kautta vakavaan, tai siihen tarkoitukseen” ….  Kolmas postaus katosi jonnekin, ja nyt joudun päivittämään saman uudelleen. Tekoviiksiin sonnustautuneen Kaija Koon ”Pariisi-Helsinki”-tulkinta herkistää toast skagenia mutustelevan ”Jarskan” kyyneliin uudelleen. Kyynelten määrä on onnistuneen esityksen uljas mittapuu. Kyyneleet merkitsevät ”Vain elämäälle” samaa mitä orgasmi seksille. Selvitäänkö tässä sarjassa yhdestäkään musiikkiesityksestä ilman itkua?

 

17.38

Jari lepertelee ”Nyt lähetään Llounaalle!” Minua on aina kiehtonut tapa, jolla Jari Sillanpää sopertaa linnunpojan lailla L-kirjaimen. EL EL LLLOUNAALLE! KaduilLLa TuuLLee. Satulinnan pop-up-ravintolan ensimmäisenä lounaana nautitaan TOAST SKAAGEN, Jari Sillanpään lempiruoka… Ikiaikaisten lempiruokien syöminen vie ihmisen juurilleen. Lohturuualla saadaan ihminen taannutettua lapsen tasolle. Tässä mielialassa ihminen liikuttuu herkästi. Kyllä minäkin itkisin onnesta, jos olisi vielä pitsaa jäljellä.

Cheek esittää amis-corolla-hiphop-Lahden-kylänraittia-ympäri-version- Jari Sillanpään ”Kaduilla tuulee, asvaltti kiiltää”-kappaleesta, ja Jari Sillanpää itkee (ja hikoilee). Kaduilla tuulee, Jari Sillanpään otsa kiiltää.  Neumann on taas pukeutunut ironisen näköiseen t-paitaan, jossa on neonkuvioinen Neitsyt-Marian kuva. Tykkään Neumannin tyylistä. Se piti joskus Porissa amerikkalaiseen rokkimuotiin keskittyvää vaatekauppaa, jossa myytiin vöitä ja bootseja. Onkohan se vielä pystyssä vai konkurssissa niinkuin kaikki muutkin porilaiset yritykset?

 

17.20

 

1. jakso

Herkullisten päivällisten äärellä artistit esittävät tulkintoja toistensa biiseistä…  Vain elämäässä syödään, juodaan ja itketään. Minäkin ostin illallispizzan evääksi maratonia varten, mutta söin sen jo. Onneksi viiniä (ja kyyneleitä) on vielä jäljellä.

Jari Sillanpää ja Katri Helena saapuvat Satulinnaan. ”Mä taidankin olla ainoa Jari tässä talossa.”. Nyt kippistellään ensi kertaa, mutta laseissa näyttäisi olevan toistaiseksi vain vettä. Erin liftaa paikalle traktorilla, Neumann soutuveneellä, Jonne Aaron Pappatuntsalla ”sisäisen GPS:n johdattamana”. Kulkuvälineet ovat kuin monen vuosikymmenen takaisesta suomielokuvasta. Ehkä tämä on nyt sitä uuskonservativismia. Maailmaa nähneet julkkikset kokoontuvat maaseudulle, palaavat juurille…. Neumannilla psykedeelinen batiikkikuvioinen paita (ei-ironisesti, Vain elämässä mikään ei ole ironista) Kaikki kippistävät kuohuviiniä Jari Sillanpään johdolla ”Tervetuloa satuliinaan….” TÄMÄ ON JARIN PÄIVÄ

 

Kommentoi