The Sessions

(USA 2012)
O: Ben Lewin
N: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood
K16
Ensi-ilta 4.1.

 ★★½☆☆ 

Edes vammaisseksi ja alaston Helen Hunt eivät tee elokuvasta automaattisesti rohkeaa.
 
Mark O’Brien ehti 36 vuoden ikään harrastamatta seksiä. Lapsena polioon sairastunut ja sen seurauksena suurimman osan ajasta rautakeuhkoon kahlittu toimittaja-runoilija päätti kuitenkin tehdä jotain asialle. Hän tapasi seksiaktiin erikoistuneen terapeutin.

Vuonna 1999 menehtyneen O’Brienin tarinasta – koko tarinasta, ei pelkästä seksikokemuksesta – tehtiin paria vuotta ennen miehen kuolemaa dokumentti Breathing Lessons, joka voitti Oscarin. Nyt miehen tarinasta – siitä seksiosuudesta – nähdään näytelmäelokuva. Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut pitkään bisneksestä sivussa ollut Ben Lewin, poliopotilas itsekin.

Halvaantunutta O’Brienia näyttelee John Hawkes, Winter’s Bonessa ja Martha Marcy May Marlenessa upeaa jälkeä tehnyt näyttelijä. Hänen seksiterapeuttiaan Cheryliä puolestaan esittää Helen Hunt. Hahmoilla on rajattu määrä sessioita, joiden aikana Cheryl pyrkii auttamaan Markia tulemaan tietoiseksi omasta kehostaan sekä siitä nautinnosta, mitä kaksi kehoa saa aikaan.

Elokuvan K16-ikäraja tulee ilmeisesti seksin suorasukaisesta käsittelystä. Hunt keekoilee alasti ja Hawkes teeskentelee siemensyöksyjä. Seksistä on riisuttu kaikenlainen mystiikka, eläimellisyys ja intohimo, ja sen sijaan neitsytterapiaa kuvataan lämmöllä ja teeskentelemättömästi.

Kokonaisuutta vaivaa kuitenkin hyväntahtoinen hymistely. William H. Macy näyttelee sivuosassa pappia, joka ikään kuin antaa terapialle kirkon sinetin. Moon Bloodgood puolestaan on Markin terävä-älyinen henkilökohtainen avustaja, suvaitsevainen hänkin. Ja koska seksi ilman tunteita on arveluttavaa, Mark ja Cheryl lähentyvät myös henkisesti.

Elokuvan lähtöasetelma on ilmeisesti katsottu niin kiusaannuttavaksi – vammainen harrastaa seksiä – että tarina on sullottu täyteen mukavaa ja kivaa. Ehkä niihin sanoihin mahtuu koko totuus Mark O’Brienin ensimmäisistä seksikokemuksista, mutta siinä tapauksessa totuutta olisi kannattanut manipuloida hiukan.

   

Kommentoi