Homeland kuva

Isänmaan puolesta

(USA, 2011- )
Kirj: Alex Gansa, Howard Gordon, Gideon Raff
N: Claire Danes, Damian Lewis, Morena Baccarin, David Harewood, Diego Klattenhoff.

 ★★★★☆ 

Sankari vai petturi?

En pidä liehuvista jenkkilipuista ja yltiöisänmaallisista patriooteista amerikkalaisessa viihteessä. En myöskään mustavalkoisesta jaottelusta hyvään ja pahaan. Siksi suhtauduinkin ensin varauksella amerikkalaiseen Homeland-tv-sarjaan (suom. Isänmaan puolesta), sillä kaikki sarjan ennakkotiedot antoivat ymmärtää tiedossa olevan periamerikkalaista agentti vastaan terroristi -kamppailua.

24:n tekijöiden kynistä lähtöisin oleva sarja koukuttaa ennakkoasetelmista huolimatta heti ensimmäisestä jaksosta lähtien. Sarjan päähenkilö, CIA:n agentti Carrie Mathisonin tiedonantaja vuotaa juuri ennen teloitustaan tiedon, että kahdeksan vuotta kadoksissa ollut yhdysvaltalainen sotilas Nicholas Brody on Irakissa elossa vangittuna. Vapauduttuaan Brody lennätetään Washingtoniin kaiken kansan sankariksi. Carriella on kuitenkin oma epäilys, että Brodylla olisi tietoa terroristi Abu Nazirista tai hänet olisi jopa aivopesty vihollisten puolelle. Hyvin pian käy kuitenkin ilmi, että Carrie on ainoa, jota tämä epäilys piinaa.

Homelandin suurimpia ansioita ovat loistava henkilögalleria ja näyttelijöiden kemia. Carrie on antisankari, jollaisen hartioille ei suuren kansakunnan turvaa luottaisi. Hänen kaksisuuntainen mielialahäiriönsä saa katsojan epäilemään naisen mielenliikkeitä, eivätkä hahmon valinnat täytä aina moraalisia sääntöjä. Hän on yksinäinen niin yksityiselämässään kuin työympäristössään. Piristävää kuitenkin on, että kyseessä on nainen, eikä 24:n Jack Bauerin kaltainen väkivaltainen maailman pelastaja.

Myöskin sarjan pahikseksi epäilty Brody edustaa uudenlaista pahuuden kuvaa. Hänestä ei voi olla täysin varma, millä puolella hän seisoo. Päällisin puolin hän on perheenisä ja sotilas, sisältä palasiksi murskattu sodan uhri, jonka puolella on helppo olla. Carrieta esittävä Claire Danes on palkittu moneen otteeseen roolistaan ja Brodyn esittäjä Damian Lewis on tehnyt viimeistään nyt itsensä tunnetuksi myös jenkkilässä. Itse muistan hänet ikuisesti Taistelutovereiden kapteeni Wintersinä, mikä sinänsä aiheuttaa sen, ettei Brodysta ensimmäisenä tule mieleen terroristi. Sarjan edetessä päähenkilöt lähenevät toisiaan ja sivuhenkilöiden näkökulmat saavat myös tilaa.

Homeland pitää katsojan otteessaan jaksosta toiseen ja jaksojen loput saavat odottamaan seuraavaa. Sarja on hyvää viihdettä, mutta sisältää myös pohdintaa hyvän ja pahan eroista sekä kritiikkiä USA:n käymää terrorismisotaa vastaan. Kritiikki ei kuitenkaan ole niin vahvaa, että pitäisin sarjaa kovin kantaaottavana.

Sarjassa räjähtää pommi, jossa kuolee joukko viattomia sivullisia. Tämän jakson nähtyäni tapahtui Bostonin pommi-isku, vain muutamaa päivää myöhemmin. Deja vu kulki pitkin selkärankaa. Miten lähellä fiktio voikaan olla faktaa.

2 tuotantokausi, MTV3 maanantaisin klo 22.35

Kausi 1 DVD:llä myynnissä Suomessa.

 

Kommentoi