Pic_15_8_2012_28_8_Sune_i_Grekland_35

Lasse Kreikassa

(Sune i Grekland – All inclusive, Ruotsi, 2012)
O: Hannes Holm
N/Suomenkieliset äänet: William Ringström / Joonas Janhunen, Morgon Alling / Santeri Kinnunen, Anja Lundqvist / Heli Sutela, Julia Dufvenus / Katja Sirkiä

S
Ensi-ilta 26.4.2013

 ★☆☆☆☆ 


Ruotsalaiset osaavat varhaisteinikuvaukset – mutta osa epäonnistuu siitä huolimatta. 

Ruotsalaisserkukset Sören Olsson ja Anders Jacobsson tunnetaan parhaiten mukiinmenevistä Lasse- ja briljanteista Bertin päiväkirja -kirjasarjoistaan. Bert on nörtimmänpuoleinen teini, joka ajattelee jatkuvasti tyttöjä ja seksiä. Lasse on Bertin nuorempi versio, alakoululainen vekkuli gosse, joka ajattelee alati tyttöjä ja pussailua. Bertit ja Lasset olivat olennainen osa ysärilasten kirjastolainakasoja myös Suomessa.

Henkisten kasvukipujen, koulun nokkimisjärjestysten ja sydämenasioiden kanssa kamppailevat nuoret ruotsalaispojat kämmäilivät myös telkkarissa. Piirrossarjan lisäksi Lassesta tehtiin näytelty tv-sarja Lassen joulu vuonna 1991. Lassen ikätovereille, 7–12-vuotiaille, sarja varmasti iskisi edelleen, vaikka rytmi on verkkainen ja vitsit sympaattisen puisia.

Sen sijaan varsinaisen kulttiklassikon maineeseen on kirinnyt Bertin päiväkirjoista ammentanut kokopitkä elokuva Bert – viimeinen viaton vuodelta 1995. Laajan seksinetsintä-teemansa takia elokuva ei sovellu täysin koko perheelle, mutta puberteettia elävät ja sen jo ohittaneet katsojat voivat hyvin myötäelää nuoren nörttipojan kasvukertomuksessa. Kuinka piinaavan kokonaisvaltaista voi ensirakkauden ja -yhdynnän saavuttaminen olla! Lasse- ja Bert-televisiosarjoja ja -elokuvia maustaa myös mainio 1990-luvun tv-tuotannoille tyypillinen vilpitön kömpelyys.

Olssonin ja Jacobsonin mainioissa varhaisnuoruudenkuvauksissa kulkee vahvasti mukana samastuttavia ja koskettavia teemoja: identiteetin etsintä, itsetunto ja epävarmuus, omaan perheeseen kohdistuva nolous sekä romanttiset toiveet ja niiden toteuttamisen loputon valmistelu. Universaaleja ihmisolennon kasvuteemoja puidaan myötähäpeää ja ihastusta herättävästi, skandinaavisen ydinperheinstituution tutuissa mutta suomalaiselle piirun verran paremmissa puitteissa.

Aikuiseksi kasvamisen epävarma ja koominen pyristely on loputtomasti ammennettava aihe, jos siinä onnistuu tavoittamaan yhtä aikaa yleisen ja henkilökohtaisen kosketustason. Sen sijaan mielikuvituksettomat, fyysistä kipua aiheuttavat kommellukset eivät tee oikeutta kenenkään nuoren etsikkoaikaan. Lasse Kreikassa on luokattoman teennäinen ja ikävystyttävä, eivätkä lukuisat luontaista veikeyttä tavoittelevat kulmakarvannostot auta asiaa.

Elokuva kertoo ruotsalaisesta ydinperhelomasta kreikkalaisessa turistikylässä. Lasse (Willliam Ringström) tavoittelee kylmäkiskoista tyttöä, perheen isä nolostuttaa kitsaudellaan ja äiti tapaa sattumoisin ystävättärensä, jonka uusperheonni ei vaikuta täysin vilpittömältä. Taustalla koheltaa pikkuveli Håkan Bråkan, lomakohteen henkilökunta ja sattumanvarainen tosi-tv-julkkis.

Mukana on myös sellainen omituinen elementti, että alkuperäisessä Bert-sarjassa Bertin ikätoveria Bennyä ja myöhemmin mainiossa Eva ja Adam -sarjassa Evan ärsyttävää isoveljeä, ”Tobbea”, näytellyt Erik Johansson on kasvanut aikuiseksi ja esittää elokuvassa rasittavaa uimaopettajaa.

Kommentoi