ASimpleLife

Season Film Festival
4.4. - 7.4.

Aiemmin Artisokkana tunnettu, naiselokuvia esittelevä festivaali on tänä keväänä laajentunut Season Film Festivaliksi. Hyviä leffoja oli nimittäin järjestäjien mielestä niin paljon, ettei ohjelmistoa tahdottu rajoittaa liikaa. Naisnäkökulma on silti säilynyt vahvana tarjonnassa. Osana tätä kevätfestivaalia nähdään nyt toista kertaa järjestettävän Fashion Film Festivalin muotielokuvia.

Poimimme sekä yleis- että muotisarjasta yhden kiinnostavan, naisesta kertovan elokuvan, joka kannattaa katsoa.

A Simple Life
(Hong Kong, 2011)
O: Ann Hui
N: Andy Lau, Deanie Ip

 ★★★★☆ 

Tuotteliaan hongkongilaisohjaaja Ann Huin draamaelokuva on kerännyt palkintoja ympäri maailmaa sekä ohjauksesta että pääosien roolisuorituksista.

Keskushahmoina ovat elokuva-alalla työskentelevä, yksin asuva Roger ja tämän iäkäs kodinhoitaja Ah Tao, joka on huolehtinut Rogerin perheestä jo pitkään ennen miehen syntymää. Roolit vaihtuvat, kun Ah Tao haluaa sairauskohtauksensa jälkeen jäädä eläkkeelle ja muuttaa vanhainkotiin.

Ylpeän ja vaatimattoman vanhan naisen ja uraa tekevän, kopean oloisen miehen välinen kiintymys koskettaa katsojan sydäntä. Hongkongin miljööt kuvataan arkisen todellisina.

Vähäeleisen ja lempeän elokuvan pääosissa loistavat Venetsian filmifestivaaleilla parhaasta naispääosasta palkittu Deanie Ip ja Hong Kongin supertähti Andy Lau, joka länsimaissa on tuttu erityisesti Wong Kar Wain varhaisista ohjaustöistä.

m_DianaVreeland1

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
(USA, 2011)
O: Lisa Immordino Vreeland

 ★★★★☆ 

Lisa Immordino Vreeland ei ehtinyt tavata aviomiehensä isoäitiä, mutta ohjasi tästä dokumentin Diana Vreeland: The Eye Has to Travel. Henkilökuvassa tutustutaan vaikutusvaltaiseen muotipersoonaan, joka muovasi aikansa tyyliä, ”löysi” Twiggyn ja neuvoi Jacqueline Kennedyä pukeutumisessa.

R.J. Cutlerin The September Issue tutustutti Amerikan Voguen nykyiseen päätoimittajaan Anna Wintouriin seuraten samalla lehden syysnumeron valmistumista. Diana Vreelandista kertova esikoisohjaus on dokumenttina huomattavasti mielenkiintoisempi, koska se esittelee jo edesmenneen muotivaikuttajan elämäntarinaa kokonaisvaltaisesti – puhumattakaan siitä, kuinka karismaattinen luonne itse päähenkilöllä on. Vreelandkaan ei päästänyt avustajiaan helpolla mutta oli tästä huolimatta rakastettu henkilö muotitalossa.

Pariisissa Belle Époquen aikaan syntynyt Vreeland toimi ensin muotitoimittajana Harper’s Bazaarissa ja eteni 60-luvulla Voguen päätoimittajaksi. Myöhemmin hän toimi vielä Metropolitan Museum of Artissa tuoden museon historiallisia vaatekokoelmia suuren yleisön tietoisuuteen.

Vreeland paljastuu huumorintajuiseksi naiseksi, joka rakasti tanssimista ja suhtautui intohimolla työhönsä. Dokumentissa haastatellaan muun muassa entisiä kollegoita, Vreelandin kahta poikaa sekä monia suunnittelijoita Diane Von Furstenbergista Manolo Blahnikiin.

Season Film Festival ja Fashion Film Festival 4.–7.4.2013

www.seasonfilmfestival.fi

   

Kommentoi