_DSC8413.NEF

The Company You Keep – ikuiset liittolaiset

O: Robert Redford
N: Robert Redford, Shia LaBeouf, Suran Sarandon, Julie Christie, Nick Nolte
K7
Ensi-ilta 26.4.2013

 ★★★½☆ 

Hollywoodin veteraani ohjasi erilaisen elokuvan terrorismista.

Robert Redfordin uusin elokuva ei voisi olla ajankohtaisempi. The Company You Keep muistuttaa mieliin, että kotoperäistä terrorismia on ollut Yhdysvalloissa jo ennen Bostonin pommi-iskuja.

Redford itse esittää nuoren tytön isää ja kansalaisoikeusjuristia, joka joutuu tahtomattaan mukaan Sharon Solarz -nimisen naisen (Susan Sarandon) pidätystä seuraavaan myllytykseen. Sarandonin hahmo on ollut mukana vasemmistolaisessa ryhmittymässä Weather Undergroundissa, joka on tehnyt pankkiryöstöjä. Viimeisessä tapahtui vartijan murha, josta Sharon Solarz elokuvassa alussa pidätetään. Solarz on siitä lähtien piileskellyt viranomaisia parikymmentä vuotta.

The Company You Keep on ankkuroitu vahvasti todellisuuteen. Elokuva perustuu amerikkalaisen kirjailijan Neil Gordonin romaaniin. Gordon aloitti kirjan teon vaihtamalla sähköposteja Weather Underground -ryhmän elossa olevien jäsenten kanssa. Kirjassa on ymmärtävä sävy, joka on mukana elokuvassakin, ei vähiten Sarandonin ja Redfordin esittämien hahmojen empaattisessa kuvauksessa.

Redford ei missään vaiheessa syyllistä vasemmistolaisia aktivisteja, ja satunnaisesti selittelevässä ja saarnaavassakin dialogissa käy selväksi, että toimintaan todella oli syytä ryhtyä. Yhdysvallat ei 1960-luvulla ollut sananvapauden ja kansalaisoikeuksien mallimaa, jollaisena se on sittemmin itsensä halunnut nähdä. Mielenosoittajia pahoinpideltiin ja surmattiin, mustiin kohdistuvaa väkivaltaa katsottiin läpi sormien, Vietnamin sotaan raahattiin lähes koko ikäluokka – rikkaita pakoilijoita lukuun ottamatta – vaikka sodalla ei ollut kotimaassa kannatusta.

Samalla elokuva kuitenkin antaa ymmärtää, että aktivistien ajautuminen terrorismiin oli väärä ratkaisu. Lopun käänteet tulevat valitettavasti liian nopeasti ja syövät voimaa aiemmin sanotulta.

Redford ohjaa rauhallisesti ja näkymättömästi, paikoitellen jännärikliseisiin tukeutuen.  Näyttelijätyöskentely on hötkyilemätöntä ja vanhanaikaista, mutta nousee silti usein etualalle. Hermostunut Shia LaBeouf pärjää hyvin sellaisten veteraanien kuin Julie Christien, Nick Nolten, Sam Elliottin ja Richard Jenkinsin rinnalla.

Vanhojen naamojen esiinmarssissa ei kuitenkaan aina voi välttyä vaikutelmalta, että käsillä on 60–70-lukujen liberaaliradikaalien The Expendables.

Onneksi vaikutelma ei ole pysyvä.

Weather Undergroundista: http://en.wikipedia.org/wiki/Weather_Underground

Kommentoi