Marjon burger,
Tampere 21.8.2013

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Täyttäessäni neljäkymmentä vuotta sain rakkailta niin & näin -lehden tovereilta ison aterialahjakortin. En kuitenkaan hienoon ravintolaan vaan vieläkin upeammalle Marjon grillille. Marjo on yksinkertaisesti yksi maailman ihailtavimpia ihmisiä. Hän on grilliruoan viimeisiä ristiretkeläisiä, ja vielä hämmästyttävämpää, suorastaan kasvissyöjien suojeluspyhimys.

Marjon grillin listalla on äimistyttävä määrä kasvisannoksia, joista suuri määrä on lisäksi vegaanisia. Rakkaan ystäväni lempiannos on Kasvismaan tasma eli lihaisan mättöannoksen Tasmanian tuholaisen vegaaniversio. Painaisikohan tuo hirvitys puolisen kiloa, en tiedä, mutta kasvispihvien, kasviskrokettien, sipulirenkaiden sun muiden yhdistelmästä ei saa kunnon haukkua, vaan pitää vain ”vähän nirhaista” sieltä sun täältä suu täyteen.

Olen kokeillut Kasvismaan tasmaa ja paria muutakin annosta, mutta minä käyn Marjolla ennen kaikkea vegaanisten soijapiirakoiden takia (toim. huom. vegaanisten soijarouhepiirakoiden valmistus on sittemmin grillillä lopetettu). En ole saanut missään läheskään näin hyviä piirakoita: taikina on juuri sopivalla tavalla sitkaista ja pehmeää, sopivasti suolaista mutta kuitenkin hivenen makeaa. Soijarouhe-riisitäyte on herkullista, vaikka sitä onkin piirakoissa liian vähän. Nämä lyövät kirkkaasti laudalta esimerkiksi Helsingin rautatieaseman alla olevan kaupan piirakat, jotka ovat mielestäni liian rasvaisia.

Vegaanipiirakka kannattaa, ei, on pakko ottaa makkaran kanssa. Marjo on nimittäin myös alkemisti. En pidä Kasvisgrilleristä, enkä tiedä juuri ketään, joka pitäisi. Jotenkin Marjo saa kuitenkin niistä vallan mukiinmenevän makuisia. Piirakan sisällä kaikkien täytteiden kanssa lopputulos on ihana. Marjon täytevalikoima on myös ihailtavan monipuolinen.

Yhtä en ole vielä ehtinyt kokeilla. Olen asunut vuosia Nokialla, joka on tuottanut maailmalle grilliruoan nerouden huipentuman, nokialaisen kuuman koiran. Se ei ole hot dog vaan sweet and savory suomalaisittain: höyrytetty sokerimunkki höyrymakkaralla, sinapilla, raa’alla sipulilla ja kurkkusalaatilla. Itkin aikanaan nuorena miehenä onnesta, kun sain maistaa tuota outokaista. Joku laupias sielu on suostutellut Marjon lisäämään tuon annoksen listalle – myös sen vegaaniversion.

Jonain nälkäisenä yönä kokeilen sitä vielä.

Marjon Burger
Teiskontie 29
Tampere

Kommentoi