BKS1_041913_4307.jpeg

Black Sails

(USA – Etelä-Afrikka 2014)
Luonut: Robert Levine, Jonathan E. Steinberg
N: Toby Stephens, Hannah New, Luke Arnold
HBO Nordic

Black Sailsistä puuttuu syvyys mutta ei silmää hiveleviä merimaisemia.

 ★★☆☆☆ 

Merirosvoista on tähän asti tehty lähinnä elokuvia, joten HBO paikkaa nyt siinä suhteessa aukkoa kotikatsomon puolella. Toimintaleffoista tunnetun Michael Bayn tuottama uutuussarja Black Sails sijoittuu Bahamalle 1700-luvun alkuun, merirosvouksen kultakauteen.

Sarja on kuulemma kirjoitettu edeltämään Robert Louis Stevensonin vuonna 1883 ilmestyneen Aarresaari-seikkailuromaanin tapahtumia.

Ensimmäisen jakson perusteella Black Sails vaikuttaa toistavan popkulttuurissa käytettyjä merirosvokliseitä: on vauhdikkaita taistelukohtauksia, laivan miehistön välisen luottamuksen arviointia, paineiden purkamista sataman juottola-ilotalossa ja suuresta aarteesta viitteitä antavia johtolankoja.

Tapahtumien keskiössä on merirosvolaiva, jonka miehistöä johtaa Toby Stephensin esittämä ilmeetön kapteeni Flint. Luke Arnold tuo maustetta omaa etuaan tavoittelevana opportunistisena kokkina ja Hannah New lisää seokseen vaaleaa naiskauneutta.

Merirosvosarjan ensimmäinen jakso ei vielä sytytä. Se edustaa pinnalliseksi jäävää toimintaa, jota leimaa väkivaltaisuus ja stereotypiat. Henkilögalleria tuntuu mitäänsanomattomalta, ja omaleimaiset tai muuten kiinnostavat persoonat puuttuvat.

Toiminnan ystäville tämä voi kuitenkin tarjota viihdettä eikä sarjan kameratyöskentelyssä ole moitittavaa. Etelä-Afrikassa kuvatut maisemat, purjehduskohtaukset ja kirkkaan turkoosi valtameri sävähdyttävät.

Pirates of Caribbean -elokuvilla on epäilemättä ollut lähtemätön vaikutuksensa: jäin kaipaamaan Jack Sparrow’n kaltaista yllättävää elementtiä, joka toisi jotain uutta perinteiseen merirosvotoimintaan.

Kuva: HBO Nordic

Kommentoi