eikiitos4_Anu_Snisalo_Ville_Virtanen_photo_Oskari_Sipola

Ei kiitos

(Suomi 2014)
O: Samuli Valkama
N: Anu Sinisalo, Ville Virtanen, Kai Vaine
K12
Ensi-ilta 10.1.2014

 ★★★★★ 

Kotimainen seksikomedia on huomattavasti pintaansa syvempi ihmissuhdepohdiskelu.

Noin 45-vuotiaat Heli (Anu Sinisalo) ja Matti (Ville Virtanen) ovat olleet yhdessä ties kuinka pitkään. Tytärkin on jo rippikouluiässä ja hinkuu kesäksi Englantiin kielikurssille. Parisuhdematkalle ovat lähdössä myös Heli ja Matti. Matkan tarkoituksena on rakastella, edes kerran. Viime kerrasta kun on jo kuukausi.

Juoni perustuu Anna-Leena Härkösen romaaniin Ei kiitos. Se takaa juonikuvion monimuotoisuuden ja kiinnostavuuden, joten Virtaselle ja Sinisalolle jää helpohko tehtävä saattaa elokuva maaliin ammattitaitonsa avulla. Sivuosan Kai Vaineelle nuorena rakastajana jää aavistuksen kliseisen rokkijätkän rooli.

Tässä elokuvassa on kyse monesta pitkään tai miksei lyhyeenkin parisuhteeseen liittyvästä teemasta. Seksuaalinen halukkuus kohtaa seksuaalisen haluttomuuden. Tai pikemminkin yhdyntäkeskeinen seksikäsitys kohtaa läheisyyden, sylin ja silityksen kaipuun. Mikä kuuluu miehen sukupuolirooliin, mikä puolestaan naisen? Mikä on pettämistä ja milloin siihen voi syntyä oikeutus vai voiko? Onko ihminen ylipäätään monogaaminen olento? Entä jos suhteessa kaikki muu on ihanasti, pitääkö olemattomasta seksielämästä tehdä merkittävä ongelma? Kaikki mielenkiintoisia pohdiskelun aiheita, joihin tuskin löytyy yhtä oikeaa vastausta. Siksi on hienoa, ettei Ei kiitos väkisin tuputa tai tarjoile katsojien eteen ratkaisua siitä, mikä olisi mihinkin tilanteeseen oikea, moraalinen ratkaisu.

Kahden katselukerran, tai oikeastaan kuuntelukerran jälkeen on Timo Lassyn säveltämälle elokuvamusiikille annettava erikoistunnustus. Jokaisen kohtauksen äänimaailma nivoutuu näyttelijöiden eleisiin ja sanoihin saumattomasti.

Tämä on joka tasolla elokuvaa parhaimmillaan. Suositellaan kaikille avio-, avo- tai seurustelusuhteessa oleville tai sellaiseen aikoville.

Kommentoi