Jack1

Jack Ryan: Shadow Recruit

(USA 2014)
O: Kenneth Branagh
N: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh
K12
Ensi-ilta 24.1.2014

 ★☆☆☆☆ 

Amerikkalainen agenttihömppä on yllättävän huono elokuva.

Nähtyäni elokuvan Jack Ryan: Shadow Recruit astuin ulos elokuvateatterista ja naureskelin epäuskoisena. ”Olipas se tosi paska elokuva”, mietiskelin. Olin kesken leffaa ajatellut, että tästä tulee mieleen joku Tom Clancyn keskinkertainen seikkailukirja. Tietämättä tarkemmin, täsmälleen sellaiseen elokuva juuri perustuu.

Elokuvassa on sotareissulla loukkaantuva amerikkalainen sotilas Jack Ryan (Chris Pine), joka kuntoutuu hitaasti mutta varmasti ja rekrytoidaan CIA:han. Wall Streetillä analyytikkona peitetehtävissä työskennellessään hän huomaa, että venäläiset aikovat nokkelilla juonillaan kaataa Yhdysvaltojen talouden. Syytä tähän iskuun ei erityisemmin esitellä, mutta oletettavasti siksi, että ainahan ne ryssät on jotain jenkkien pään menoksi juonimassa.

No, Jack Ryan lähtee ihan Moskovaan (kuvattu merkittävin osin Liverpoolissa) asti pysäyttämään venäläisten aikeita. Kaikki sujuu niin kuin nyt hyvin stereotyyppisessä agenttijännärissä voi asioiden olettaa sujuvan. Autoilla ajetaan kovaa, sekuntilaskurit piippaavat jännästi kohti nollaa, naishahmoja ei montaa ole, pahikset ampuvat niin perkeleesti mutta eivät osu mihinkään ja hahmoissa ei ole syvyyttä tai laajuutta millään tasolla.

Eräs elokuvan pieni sivujuoni on, että Jack Ryanin avopuoliso (Keira Knightley) epäilee miestään uskottomuudesta. Epäilykset ovat kuitenkin turhia, sillä Ryanin omituisen salaileva käytös johtuu vain CIA-duuneista. Niistä kun ei gimmafrendille saa kertoa.

Elokuvaa katsoessani mietinkin moneen otteeseen, että pari olisi välttynyt monelta vastoinkäymiseltä ja ahdistumiselta, jos he olisivat puhuneet enemmän ja avoimemmin. Puhuminen parisuhteessa on tosi tärkeää. Enkä tarkoita nyt säästä tai lätkätuloksista puhumista, vaan asioista, jotka toisen tulisi sinusta todellakin tietää.

Tämän leffan tekemiseen on käytetty 60 miljoonaa dollaria. Ei se kyllä missään näy. Onneton keskinkertainen räpellys, jolla ei omassa genressäänkään ole mitään uutta annettavaa kenellekään.

Kommentoi