HER

Her

(USA 2013)
O: Spike Jonze
N: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde.
K12
Ensi-ilta 7.2.2014

 ★★★★☆ 

Epätavallinen rakkaustarina lähitulevaisuuden Kaliforniassa kertoo ihmissielun rakkaudenkaipuusta. 

Mikä on seurustelun merkitys? Onko se enemmän itsensä löytämistä toisesta vai kärjistetyimmillään vain yksinäisyyden välttämistä? Vai kumpaakin? Kuka voi rakastua ja kehen? Saako tai voiko sitä edes määritellä kukaan muu kuin rakastunut itse? Kun kaikki kuitenkin muuttuu jatkuvasti, kuinka suhteen ja sen osapuolten on muututtava seurustelun jatkumiseksi?

Esimerkiksi yllä olevia kysymyksiä pyöri mielessäni, kun matelin ulos Spike Jonzen käsikirjoittaman, ohjaaman ja tuottaman Her-elokuvan lehdistönäytöksestä. Jonze itsessäänhän on muuten supercool multitalentti, joka on ohjannut muun muassa Arcade Firen, Weezerin ja Fatboy Slimin musiikkivideoita, sekä ensimmäisenä suuren yleisön pitkänä elokuvanaan sellaisen klassikon kuin Being John Malkovich.

Eikä uusin elokuva jää kiinnostavuudessaan lainkaan jälkeen Jonzen aiemmasta tuotannosta. Tosin herättämiinsä kysymyksiin elokuva ei tarjoile helppoja vastauksia.

Joaquin Phoenixin esittämä Theodore Twombly on edellisen suhteensa jäljiltä yhä hieman hukassa, kun hänen elämäänsä ilmestyy uusi ihastus tai jopa rakkaus todella yllättävältä taholta. Umpikujaduuni lähitulevaisuuden sinänsä onton teflonmaisessa Los Angelesissa alkaa maistua aivan uudella tavalla, kun uusi mielitietty puhaltaa Twomblyn kuoreen uutta iloa ja paloa.

Puitteet ovat jokseenkin normista poikkeavat, mutta peruskuvio on sama kuin missä tahansa ihmissuhdedraamassa, jossa kuvataan enemmän tai vähemmän epäonnista rakkautta. Kaiken lopussa Theodore Twombly on kokenut koko joukon tunteita ja tapahtumia, mutta palaa lähtöruutuun entistä rikkinäisempänä.

Mutta hyvät ihmiset, älkää etsikö laastaria sielunne haavoihin toisista ihmisistä. Todellisuudessa vain ihminen itse voi korjata itsensä.

Kommentoi