Lone Survivor

Lone Survivor

(USA 2013)
O: Peter Berg
N: Mark Wahlberg, Emile Hirch, Ben Foster, Eric Bana, Alexander Ludwig
K16
Ensi-ilta 14.2.2014

 ★★★☆☆ 

Uskomattomia käänteitä sekä moraalisia pohdintoja sotaelokuvan pakkauksessa.

Tämä sotaelokuva perustuu tositapahtumiin. Siksi se ansaitsee olemassaolonsa ja keskiverron sotaelokuvan verran tähtiä. Jos tarina nimittäin olisi täysin hatusta heitetty, elokuva olisi turha ja mitätön tuotos jenkkien sotapropagandakoneistossa. Mitä se nyt siis ei ole.

Menemättä sen tarkemmin pohdintaan siitä, miksi se jenkkiarmeija nyt taas olikaan siellä Afganistanissa sotimassa, kehys seikkailuun on nelihenkisen iskujoukon tehtävä syvällä ”vihollisen” selustassa. Törmättyään sattumalta paikallisiin vuohipaimeniin, sotilaat joutuvat heti kättelyssä vaikean moraalisen ratkaisun eteen. Päästämällä paimenet menemään tehtävä paljastuu ja miehet joutuvat itse hengenvaaraan, toisaalta paimenet tappamalla he syyllistyisivät murhaan.

Moraalia käsittelevän dialogin jälkeen hommelit menevät mönkään ensin vähän, sitten enemmän ja lopulta kaikki onkin jo aivan päin helvettiä. Lopulta ihmisyys ylittää kuitenkin Mark Wahlbergin esittämän lääkintämies Marcus Luttrellin onneksi kulttuuri- ja kielirajat. Käänne on niin uskomaton, että jos ei tietäisi tapahtumien perustuvan todellisuuteen, olisi tarina liian paksua nieltäväksi.

Jos tästä elokuvasta jotain opitaan, niin ainakin se, että jenkkisotilasta pitää ampua tosi monta kertaa ennen kuin se kuolee. Talibaniin riittää yksi osuma.

Mark Wahlbergillä on joka leffassa suunnilleen sama ilme ja olemus. Se ei juuri haittaa, sillä kun yhden jutun osaa hyvin, sillä pääsee jo aika pitkälle. Wahlbergin ilme kertoo, että ”olen epäuskoinen ja hiukka epätoivoinen, myös surullinen ja vittuuntunut, mutta pusketaan silti vain eteenpäin”, ja sitä hyväksikäyttämällä hän on sentään aika hemmetin monen Hollywood-kassamagneetin tähti.

Yhdysvalloissa tarina ja toteutus ovat iskeneet kansan mieltymyksiin tuottavalla tavalla. Kotimaassaan loppuvuodesta 2013 julkaistu elokuva on tuottanut lipputuloina jo lähes kolminkertaisesti leffan tekemiseen käytetyt rahat.

Kommentoi