Tv-kolumni
Kyynel kyyneleestäsi, mies

Jaa, ei auta itku markkinoilla? Tv-markkinoilla auttaa.

Kyynelet eivät enää aikoihin ole olleet naisten yksityisomaisuutta. Eivätkä nuo suolaiset surutunteiden pisarat ole enää aikoihin kuuluneet pelkästään yksityisen piiriin. Kukaan ei tiedä, miltä sinusta tuntuu, jos kukaan ei näe itkuasi. Parasta on, jos itkusi nähdään televisiossa.

Koska naiset – nuo tunteikkaat olennot – ovat itkeneet julkisesti kautta aikojen, heidän kyyneleensä ovat kärsineet inflaation. Menstruaatiopäissään naiset itkevät milloin millekin, vaippamainoksista koiranpentuvideoihin. Heidän kyyneleensä eivät merkitse suuria poikkeustuntemuksia. Se on perusarkea joka heidän poskilleen valuu.

Miehet ovat aivan toinen juttu. Vielä joku aika sitten he saivat kyynelehtiä ainoastaan Bayern Münchenin varmistettua Bundesliigan mestaruuden tai spermansa muututtua ihmislapseksi. Hiljattain miehet ovat kuitenkin saaneet luvan tuntea tunteita muulloinkin kuin pallo- tai pallitulosten kohdalla, ja he ovat huomanneet sen, minkä naiset ovat pitkään tienneet: julkiset kyyneleet tuovat myötätuntoa ja ymmärtävän yleisön.

Koska miehet eivät ole tahranneet maaperää julkisilla kyyneleillään yhtä kauan kuin naiset, heidän suolavetensä on puhtaampaa, viattomampaa ja tunnepitoisempaa. He vuodattavat pisaroitaan ainoastaan oikeasta tarpeesta. Niinpä heidän kyyneleidensä keräämä myötätunto on sitäkin suurempaa.

Television viihdeohjelmissa ilmiöstä otetaan hyöty irti. Miehen itku itkettää myös katsojia, ja sitä enemmän katsoja itkee, mitä kovemmasta karjusta on kyse.

Elastisesta näkee, että hän pumppaa salilla rautaa ja pokaa klubilla mimmejä. Jo yksin tällä maineella menestyvä rap-artisti voi saada vankan heteromies-fanipohjan. Mutta kun Elastisen silmät kostuvat Voice of Finlandissa, heräävät myös muiden kansanosien vaistot. Elastinen ei ole enää pelkkä artisti, hän on tunteva ihminen ja vieläpä miesihminen, jonka ulkopinta rikkoutuu vain suurimpien tunteiden kohdalla. Tuomarin kyyneleet koskettavat, vaikka laulajakokelaan tulkinta ei koskettaisi.

Samaa ilmiötä edustavat Duudsonit tuli taloon -sarjan Jukka Hildén ja Vain elämää -ohjelman sekalainen mieskööri. Heidän itkunsa on tärkeämpää kuin se, mille he itkevät. Katsojat kerääntyvät kanaville katsomaan miesten itkua ja itkemään sen tahtiin. Annamme kyyneleemme miehen kyyneleestä.

Naurun kohdalla ollaan kuitenkin menossa toiseen suuntaan. Siinä missä miesten masinoima hekottelu on arkipäiväistä tusinanaurua, naiset ovat tuoneet huumoriin uuden vaihteen. Kun mies viihteen nimissä kiroilee tai esittää rellestävänsä kännissä, se on niin nähty. Kun nainen tekee saman, siinä on jotain raikasta ja uutta. Aivan kuten miehen kyyneleissä.

Kuva: Nelonen

Kommentoi