Mari3

Tatska

(Suomi 2012)
Ohjaaja: Kati Kanerva
http://www.napafilms.fi/tatska

 ★★★★☆ 

Kuinka nuoruuden tatuointi kannetaan aikuisena?

Dokumentti Tatska tuo minulle mieleen FB:ssä kiertäneen kertakäyttöviisauden:

”I wish I’d partied a little less. People always say ’be true to yourself’. But that’s misleading because there are two selves. There’s your short term self and there’s your long term self. And if you’re only true to your short term self, your long term self slowly decays.”

28 minuutin mittainen dokumentti kertoo Forssan Kuhalan koulun oppilaista, joille kuvaamataidon opettaja oli järjestänyt hämmentävän tilaisuuden ottaa tatuointi koulussa. Kuvat jäivät yläastelaisten iholle luvalla tai luvatta, ja dokumentintekijä seuraa niiden kantajia 15 vuoden jälkeen. Mihin elämä on vienyt? Onko tatuointi vielä ajankohtainen? Dokumentti esittää kysymyksen: muuttuuko ihminen oikeastaan? Ja kumpi onkaan oikea sinä – se nopea ohimenevä vai se kuka olit kaiken alussa?

Tatskan viehättävän vähäeleinen kerronta sopii aiheeseen. Katsoja jotenkin onnistuu näkemään haastateltavissa sen 15-vuotiaan, joka luuli tuntevansa itsensä – ja ehkä tunsikin, paremmin kuin me elämän harhauttamat. Yllättävän moni Tatskan nuorista kantaa tautuointiaan yhäkin ylpeydellä, ja se todellisesti kertoo jotain heidän tiestään. Sinnikäs pantteri kapuaa yhä Jeesuksen pelastaman narkkarin olkavartta, yöeläjän olalla liihottaa yhäkin lepakko.

Tatska on pieni makupala elämää. Siitä tulee hyvä mieli, vaikka tarinassa ei aina paistakaan aurinko. Ohjaaja Kati Kanerva on sekoittanut myös oman delfiinitarinansa soppaan.

Aikoinaan kiitetty dokumenttielokuva on saanut uuden ensi-illan interwebissä, jossa sen voi käydä katsomassa 3 euron hintaan.

Kommentoi