10602946_699804496766349_1668436753_n

Sandro, Helsinki 5.8.2014

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olin kuullut tästä uudesta kalliolaisesta ilmiöstä paljon tänä kesänä, joskin aika myöhään, sillä uudistunut Sandro oli avattu jo viime vuonna. Sandro on niitä nopeasti suosioon nousevia paikkoja, jotka keräävät melkein yhtä pikaisesti myös oman kiintiöskeptikkojen joukkonsa. Sainkin kuulla paikasta sekä ylistäviä että epäileviä kertomuksia. Yllättävä pikareissu Helsingissä antoi tilaisuuden käydä testaamassa ravintola vaimon kanssa.

Sandron linjana on tarjota Välimeren rannikoiden ruokaa marokkolaiseen, israelilaiseen, libanonilaiseen, kreikkalaiseen ja varmasti myös monenlaiseen muuhun tyyliin. Henkilökunnaltaankin monikansallinen ravintola nimittäin tuo esiin sitä, miten laajalla alueella käytetään hyvin samanlaisia aineksia ja tehdään samankaltaisia ruokia. Tietysti tämä myös tarkoittaa (tai kumpi lie tullut ensin), että annokset ovat hyvin samantyylisiä. Ne on koostettu laajahkosta mutta silti rajatusta joukosta aineksia ja lisukkeita.

Vegaaniruokaa halajavalle miellyttävää on, että monet annoksista ovat vegaanisia tai sellaiseksi muokattavia, ja falafelien lisäksi löytyy kasvispaistoksia, seitania sekä paikan omaa (?) kehitelmää fatania, falafelien ja seitanin hybridiä.

Pidemmän päälle Sandron tarjonta voi siis varmasti kyllästyttää, mutta ainakaan tällainen satunnainen kaupunkivierailija tuskin ehtii tympääntyä, etenkin kun ruoka on herkullista. Annokset ovat myös runsaita.

Uudistuneessa ruokalistassa mainittiin, että kaikki annokset voidaan muokata vegaanisiksi. Tarjoilija ei ollut aivan selvillä eri asioiden vegaanisuudesta, mutta hän totesikin, että keittiössä asia tunnetaan hyvin. Näin olikin. Vain vuohenjuusto oli jätetty annoksesta pois, muut ainekset oli korvattu, joten riisuttuun annokseen ei ollut tyytyminen.

Tilasin muistaakseni za’tar man’ouchen mainitulla fatanilla – tätä kirjoittaessani kotisivuilla on ilmeisesti vielä vanha lista, sillä annoksen kuvaus ei vastaa täysin saamaani. Sen pohjana oli littana pinnalta maustettu leipä, jonka päälle oli pinottu lehtisalaattia, jollain sitruksella maustettua sipulitomaattikurkkusalaattia, iso grillattu munakoisoviipale sekä komea keko fatania. Dippeinä oli ihanan tahinista hummusta, harissaa sekä pähkinäistä yrttikastiketta.

Tämä oli parhaimpia vegaanisia ravintola-aterioita pitkään aikaan. Pidin fatanista – se oli suikaloitu kebablihan tapaan ja toimi rakeisuutensa takia mielestäni paremmin kuin vastaavalla tavalla valmistettu seitan. Se imi makuja auliimmin, ja koostumus oli murea.

Puutteita oli vähän. Munakoisoa olisi voitu grillata enemmän, sillä se oli jäänyt aavistuksen jänteiseksi, mutta hyvää se oli silti. Pohjalla olevasta leivästä puuttui sitko. Se oli liian tiivistä ja hieman mautonta, mutta se oli maustettu pinnalta taiten. Vaimoni valtavassa, ruokaisassa ja erinomaisessa salaattiannoksessa oleva revitty leipäpala oli ilmava ja rapeakuorinen, mutta siitäkin puuttui sitkoisuus. Tässä on mielestäni oikeastaan ainoa petraamisen paikka, sillä ravintola tarjoaa itse leivottua leipää, mikä on tietysti aina ihailtavaa.

Meillä oli iso nälkä, joten jaksoin syödä kookkaan annoksen melkein kokonaan. Vain vähän leipää jäi. Olimme tullessamme nälkäisiä, lähtiessämme emme, mutta ruuasta ei tullut ähky, kuten esimerkiksi tuon kokoisesta seitanmäjäyksestä olisi varmasti tullut.

Jälkiruoaksi otin drinkkilistalla olleen muokatun negronin. Pidän alkuperäisestä enemmän, mutta maistui tämäkin. Naapurissa olevasta kahvilasta saa muuten kylmän espresson tonicilla, jota voin suositella. Vähän samalla tapaa hyvää kuin Marmite. Outoa, mutta oivaa.

Sandro
Kolmas linja 17
Helsinki

Aamiainen 7.30–10.30
Lounas ma–pe 11–14.30
Illallinen 16–23
Brunssit ks. kotisivut

Kotisivut: http://sandro.fi/
Facebookissa

 

Jaa:
Share on Facebook35Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi