Jaakko Suomelalla on mahaa. Ja hän tietää sen.

Kallio komedibolaget, Helsinki 7.9.2014

Kuvat: Riitta Supperi

 ★★★½☆ 

Lepakkomiehen stand up -iltaman huumori kukki karusti alatyyliin. 

Facebookin tapahtumakuvaus harhaanjohti minut ajattelemaan, että stand up -iltana kuullaan miehinen näkökulma rakkauteen. Huomasin erheeni kyllä pian, illan jutut pomppivat rakkauden lisäksi sujuvasti (ja vähemmän sujuvasti) masennuksesta Tinderiin ja isyyteen, suvaitsevaisuudesta anaaliseksiin. No – ainakin kahdessa viimeisessä on ehkä yhteys havaittavissa.

Jo useamman kerran järjestetty klubi Kallio komedibolaget on selkeästi vakiinnuttaut asemansa komiikan ystävien keskuudessa. Varttia vaille ennen esitystä ei istumapaikkoja enää saanut. Lepakkomiehen kellarimainen tila toimii mainiosti klubin areenana. Vieri vieressä istuvista ihmisistä huokuva lämpö nosti tunnelman sopivan intiimiksi.

Illan isäntänä toimi ansiokkaasti Tomi Haustola.

Illan isäntänä toimi ansiokkaasti Tomi Haustola.

Illan isäntä Tomi Haustola alusti yleisön iltaan. Tarkoituksena oli tietysti naurattaa, tavalla tai toisella. Haustola myös mainitsi, että klubilla esiintyjät voivat testata uusia juttujaan. Ja näin myös tehtiinkin. Muutamankin kerran koomikko totesi jotain sen kaltaista kuin “tämä oli paljon hauskempi omassa päässä”. Pelkkiä huteja ei kuitenkaan nähty, nauru oli yleisin reaktio. Yleisö oli muutenkin hyvin esityksissä mukana. Koomikon kysymyksiin ei vastattu vaivautuneella hiljaisuudella, ja vihellyksiäkin kuultiin.

Illan kahdeksasta esiintyjästä nousivat selvästi esille ne, joiden esitys koostui pääosin yhdestä teemasta. Irtovitsitkin naurattivat, mutta esitys soljui paremmin eteenpäin, kun teema oli yhteneväinen.

Meben irtovitsit eivät aina iskeneet hermoon, mutta muutamat huomiot Tinderistä olivat osuvia.

Meben irtovitsit eivät aina iskeneet hermoon, mutta muutamat huomiot Tinderistä olivat osuvia.

Yksittäisten vitsien vaikeus on siinä, että niitä pitäisi tulla kuin ammuttuna, ja niiden pitäisi pääsääntöisesti kaikkien naurattaa. Mebe sai muutamat naurut irtoheitoille, mutta koko esitystä ne eivät kantaneet. Irtovitsejä parhaiten viljeli Tomi Haustola, joka taitavasti esitti tuikitavalliset arkipäivän huomiot toimivina vitseinä. Hän oli myös luonteva illan isännän roolissa.

Myös Ali Jahangir ammensi vitsejä Tinderistä.

Myös Ali Jahangiri ammensi vitsejä Tinderistä.

Stand upin luonteeseen kuulunee osittainen improvisaatio. Sen vei äärimmilleen Ali Jahangiri. Puolet esityksestä oli hieman väsynyttä vittuilua eturivin naiselle, joka vastasi nähtävästi hieman liian herkullisesti lavalta ammuttuun kysymykseen. Hetkittäin ihmettelin yleisön naurureaktiota silkkaan “vittu, vittu” hokemiseen. Alin radio-ohjelmaa kuunnelleena oletan, ettei sunnuntain esitys ollut hänen parhaimpansa.

Muutenkin esiintyjät olivat turhan hätäisiä kontaktissa yleisöön. Mukaan juttuun otettiin vain ne kaksi, kolme henkilöä, jotka istuivat etummaisina. Karloksi ja Nooraksi tunnistautuneita tyyppejä kävi välillä sääliksi. Muitakin olisi yleisössä ollut, jos olisi malttanut katsoa. Toki osallistaminen kuuluu stand upin taiteeseen, mutta hetkittäin siinä ammuttiin vain yhteen maaliin.

Heikki Multanen Heikki Multanen ja poni, viimeksi mainittu oli mukana vitsissä.

Heikki Multanen ja poni, viimeksi mainittu oli mukana vitsissä.

Muutenkin illalla kuultiin enemmän kuin tarpeeksi kiroilua ja vitsejä liittyen anuksiin ja vaginoihin. Ehkä klubin sijainti maineeltaan karussa Kalliossa innostaa esiintyjiä? Ainakin yksi paikallinen spurgu oli päätynyt Heikki Multasen illan vitsimateriaaliksi.

Satu Aurorasta ja Barbi radiossa olivat Heikki Viljan parhaita.

Satu Aurorasta ja Barbi radiossa olivat Heikki Viljan parhaita.

Parhaimmat esiintyjät antoivat itsestään eniten. Oli pullukka Jaakko Suomela, joka osasi oikealla tavalla korostaa vatsakumpuaan. Heikki Vilja oli kehitellyt useamman jutun lapsistaan. Jos hänellä ei olekaan omia, niin hyvin hän on sisäistänyt vanhemmuuden.

Jope Grönroos esittelee ilmettä.

Jape Grönroos esittelee ilmettä.

Jape Grönroos käytti esityksessä hienosti eleitä ja ilmeitä. Teemu Vesterisen vitsit tosirakkaudesta siirtyivät luontevasti mahdollisesti tulevaan isyyteen. Pohjalla oli tietysti oma isäsuhde, josta ammentaa materiaalia.

Leppoisa Teemu Vesterinen taisteli kahden mikin loukussa.

Leppoisa Teemu Vesterinen taisteli kahden mikin loukussa.

Kaiken kaikkiaan ilta oli enemmän hauska kuin tylsä, viihdyttävä kuin piinallinen. Ainoastaan yksi ajatus jäi kutkuttamaan: teema. Mitä jos esittelytekstin väärinymmärryksen ja sekalaisten vitsikokoelmien sijaan olisinkin kuullut kaksi tuntia komediaa rakkaudesta?

Ai että, se olisi ollut herkullista!

Kallio Komedibolaget joka kuun ensimmäinen sunnuntaina Lepakkomiehessä.
Lisää stand up -viihdettä Helsinki Comedy Festivalilla 10.-13.9.

Kommentoi