stvincent_3

St. Vincent

Kuvat: Anni Kössi

Millaista on maailman paras musiikki vuonna 2014?
St. Vincent vastasi kysymykseen The Circuksen lavalla.

 ★★★★½ 

St. Vincent eli yhdysvaltalainen Annie Clark on tämän hetken hehkutetuin artisti. Alkuvuonna ilmestynyt viides pitkäsoitto St. Vincent sai lähes kaikilta kriitikoilta täydet pisteet. Albumia kuvattiin muun muassa adjektiiveilla hämmästyttävä, riemastuttava, ainutlaatuinen, tarkka, fantastinen ja erityinen. Artisti vieraili Suomessa viimeksi Flow-festivaalilla vuonna 2012, ja tuolloin keikkaa kuvailtiin ”yhdeksi vuoden parhaista”.

Siispä kun St. Vincent astui maanantaina helsinkiläisen The Circuksen lavalle ensimmäiselle klubikeikalleen Suomessa, olivat odotukset korkealla. Millaista on maailman paras musiikki vuonna 2014?

stvincent_2

Clark lumosi yleisön ensi tahdeista lähtien. Hän liikkui kuin tanssija, tai pikemminkin kuin miimikko etsien kulmia ja nivelkohtia. Avauskappaleet Rattlesnake, Digital Witness ja Cruel loivat illuusion modernin pop-artistin esityksestä, mutta Clarkin musiikki on paljon enemmän.

The Circuksen soundit olivat moitteettomat. Tämä on vähimmäisvaatimus St. Vincentille, jonka äänimaisema toisaalta helisee ja sointuu kauniisti, toisaalta rämisee ja koettelee sydänlihaksia kuin Tuskassa konsanaan. Huippuhetkiä olivat ketjussa esitetyt Surgeon, Cheerleader ja Prince Johnny, jotka venyivät riemukkaaksi rock-sekoiluksi Clarkin seisoessa jalat haarallaan lavan korokkeella.

stvincent_1

Erinomainen livebändi tuki Clarkin persoonaa saumattomasti. Erityisesti kakkoskitaristi-kosketinsoittaja-vokalisti, japanilainen Toko Yasuda teki vaikutuksen lahjakkaalla soitannalla ja eleettömällä ilmaisullaan. Yasuda osallistui Clarkin kulmikkaisiin koreografioihin kuin peili: esimerkiksi rytmikkäässä Birth in Reverse -ilottelussa kaksinkertaiset minimalistiset vogue-liikkeet korostivat virtaavan rokkirevittelyn täsmällisyyttä.

Keikan päätti 15-minuuttinen encoreveto esikoislevyn kappaleesta Your Lips Are Red, jossa Clarkin ja Yasudan kirkas yhteislaulu vaihtui raskaaseen soitinvyöryyn yleisön pidättäessä henkeään. St. Vincentin ensimmäinen klubikeikka Suomessa oli yllätyksellinen, energinen ja ihastuttava. Lopuksi Clark istuutui turvamiehen olkapäille lavan eteen vinguttamaan kitaraansa, jonka kaulaa hän ojenteli myös eturiviläisille, ja kutsui kaikki mukaan kliimaktiseen irrotteluun.

stvincent_4-2

Tämän hetken kehutuin artisti on uuden ajan robotti, joka saa kaikki rakastumaan itseensä älynsä, ulkonäkönsä ja empaattisuutensa takia. Hän on täydellinen kitaristi, erinomainen laulaja ja osaa pitää lavalla hauskaa. Jos robotit ovat tällaisia, tarvitsemme niitä lisää.

Jaa:
Share on Facebook20Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi