Verkkogalleria tarjoaa alakulttuuria kaikille

Aiju Salminen tahtoo ystävänsä Saara Konttisen kanssa esitellä maailmalle pelkistetyn skandinaavisen designin sijaan rajumpaa Suomi-kuvaa niin perinteisen kuvataiteen kuin sarjakuvien ja tatuointitaiteen kautta. 

Ilmassa on havaittavissa jännitystä ja pientä häsellystä. Kutsuvierastilaisuus on alkanut, mutta kuohuviinit ovat vielä kaatamatta, koska edellinen tilassa järjestetty tapahtuma, Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin elokuvanäytös, on ollut myöhässä aikataulusta. Sohvapöydän maljassa kiiltävät Jelly Beansit. Vieraat saavat lopulta kuplivat, ja Aiju Salminen ja Saara Konttinen kiipeävät lavalle.

Ystävykset Salminen ja Konttinen avasivat syyskuun lopussa pop- ja alakulttuurivaikutteisen nykytaiteen verkkogallerian. Normaalista taidetta myyvästä verkkokaupasta Tabulaland Art Store erottuu vaihtuvilla, teemoitetuilla yhteisnäyttelyillä sekä verkkogallerian ympärille rakentuvalla oheistoiminnalla.

Tabulaland4

Saara Salmi: Paulan ilmestys

”Linjana on alakulttuurimeininki ja vähän raisumpi taide. Työt rajoittuvat kaksiulotteisiin, mutta korostamme toisaalta monipuolisuutta: tarjolla on niin öljymaalausta, grafiikkaa, valokuvaa, tatutointitaiteilijoiden töitä kuin sarjakuvataiteilijoiden originaalejakin”, kertoo verkkopalvelun galleristina ja kuratoijana toimiva Salminen.

Sisällöt Tabulalandiin koostetaan vahvasti henkilökohtaisella otteella.

”Olemme valinneet verkkogalleriaamme teoksia, joista itse pidämme ja taiteilijoita, joista itse olemme innoissamme. Kaikkia teoksia ei ole mahdollista hankkia omaan kotiin, mutta tätä kautta voimme kerätä omasta mielestämme upeita taideteoksia myös muiden nähtäväksi. Jos näemme jotain hienoa, jonka tahdomme muidenkin näkevän, voimme jakaa kokemuksen eteenpäin Tabulalandissa”, Salminen sanoo.

Tabulaland2

Kaija Papu: Nuolu

Verkkogallerian Tabula-O-Rama-avajaisnäyttelyssä on esillä töitä muun muassa Mikko Ijäkseltä, Anssi Kasitonnilta ja Saara Salmelta. Gallerian kaupasta löytyy tällä hetkellä teoksia reilulta 30 taiteilijalta. Joukossa on esimerkiksi toimittajana tunnetun Valtteri Väkevän sekä muusikoina tutumpien Nicole Willisin ja Jimi Tenorin teoksia. Kiinnostusta galleriaa kohtaan on, ja moni taiteilija onkin itse ottanut yhteyttä Salmiseen ja Konttiseen ja tarjonnut töitään Tabulalandiin.

Naisten tavoitteena on suunnata samantien myös ulkomaille ja esitellä suomalaista vaihtoehtoista nykytaidetta myös kansainvälisesti. Verkkopalvelun englanninkieliset sivut julkaistaan pian.

”Kielialueemme on pieni, mutta kuvataide ei ole kieleen sidottua. Verkossa saamme teokset oikeasti näkyville myös ulkomailla, ja voimme esitellä suomalaista taidetta sekä tarjota hieman erilaista Suomi-kuvaa, joka ei rajoitu pelkistettyyn skandinaaviseen designiin.”

Noora Isoeskeli: sarjasta "100 yritystä piirtää David Lynch"

Noora Isoeskeli: sarjasta ”100 yritystä piirtää David Lynch”

Tabulaland ei myöskään rajoitu vain gallerian pitämiseen, vaan sen rinnalle on tarkoitus luoda muita sisältöjä sekä tapahtumia. Tavoitteena on esitellä taiteilijoita eri tavoin ja kertoa taiteen tekemisestä.

Tabulaland Art Storen avajaisten yhteydessä julkaistiin Tabulaland Art Zine -lehti, jossa esitellään galleriassa esillä olevia taiteilijoita. Salminen ja Konttinen päätoimittavat myös blogia, jossa julkaistaan taustoittavia juttuja taiteilijoista sekä käsitellään ajankohtaisia taidemaailman aiheita. Lokakuussa parivaljakko avaa Lasipalatsissa kahden viikon mittaisen pop up -näyttelyn, johon on tarkoitus saada esille mahdollisimman monen Tabulalandin taiteilijan töitä. Pop up -näyttelyn yhteydessä on tarkoitus järjestää myös Día de los Muertos -askartelupaja, keikkoja, Kotibileet-dj-ilta, tatuointitapahtuma ja muuta taiteentekoa.

Kati Närhi: herra (se lintu)

Kati Närhi: Herra

Salminen toimii Tabulalandin galleristina ja kuraattorina ja Konttinen projektin tuottajana. Salmisella on taustalla freelancer-kuvittajan ammatti, Konttinen taas on toiminut tuottajana ja verkkotoimittajana.

Idea Tabulalandiin syntyi, kun Salminen pyöritti kivijalkagalleriaa Kalliossa. Hän alkoi haaveilla galleriasta, joka tavoittaisi laajemman yleisön ja olisi helposti lähestyttävä. Verkossa on myös helppo tarjota teoksia kaikissa hintaluokissa.

”En halunnut, että galleria tarkoittaa valkoista pyhättöä, jossa pitää olla hiljaa ja jonne kaikki eivät välttämättä edes uskalla astua sisään. Haluamme tuoda lisää taidetta tavallisen ihmisen elämään ja samalla antaa mahdollisuuden tutustua taiteeseen juuri silloin, kun itsellä on sopiva hetki ja aikaa katsella teoksia.”

Salminen puhui ideastaan ystävälleen Saara Konttiselle, joka hetken asiaa haudottuaan oli valmis ryhtymään toimeen. Meni vuosi, ja verkkogalleria oli pystyssä.

Tabulaland toimii osoitteessa www.tabulaland.com ja on aina auki.
Tabulalandin pop up -näyttely on auki Lasipalatsilla 22.10.–1.11.2014.


Aijun kuva: Leena Jääskeläinen
Taidekuvat: Tabulaland

Jaa:
Share on Facebook101Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi