Kuningatar Saba, Helsinki,
8.1.2015

"Yksinään ruokalajit eivät olisi olleet lainkaan niin kiinnostavia. Yhdistelminä ne toimivat loistavasti. Etenkin perunalohkoihin oli saatu imeytymään makua ainutlaatuisella tavalla."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olen tutustunut monenlaiseen afrikkalaisen keittiöön, mutta lähinnä vain Välimeren rannikoiden antimiin. Välimerelliset keittiöt muistuttavat toisiaan niin paljon, että esimerkiksi marokkolaista tai egyptiläistä ei oikein osaakaan pitää afrikkalaisena ruokana. Joillain festivaaleilla olen maistanut muunlaista afrikkalaista ruokaa, sekä eri maiden keittiöitä yhdistelevää että muistaakseni etiopialaista, mutta en ollut kovin vaikuttunut. Kaikki maistui samanlaiselta, melko vaatimattomasti maustetulta linssimössöltä.

Etiopialainen ruoka on kuitenkin ollut nosteessa viime vuosina etenkin Yhdysvalloissa, ja (tietysti) Simpsonien jaksossa Margen ja lasten foodie-innostus lähti käyntiin etiopialaisessa ravintolassa. Top Chef -ohjelmissa esiintyi etiopialais-ruotsalaistaustainen kokki Marcus Samuelsson, joka pyrki lyömään läpi synnyinmaansa keittiötä. Yhä uudestaan sain kuulla, että etiopialainen ruoka on vaativaa, acquired taste, eikä aina aukea ensimmäisellä kerralla. Olinkin innoissani kuultuani, että Helsinkiin oli auennut Kuningatar Saba, joka tarjoili myös vegaanista etiopialaista ruokaa. Vierailun järjestäminen kesti pitkään, ja parin aikatauluista johtuvan haman ja yli vuoden jälkeen pääsin vihdoin tapaamaan joukon ystäviäni Sabassa.

Päätimme jakaa Hyvän kurkun toimittajan Manun kanssa kahdelle henkilölle tarkoitetun kasvisruokavalikoiman. Valinta osoittautui oikeaksi, sillä muiden tilaamia yksittäisannoksia löytyi valikoimastamme. Annos koostui kuudesta eri ruokalajista savikipoissa: kolme muhennosta (keltaiset linssit tai halkaistut herneet, punaiset linssit sekä munakoiso) sekä pinaattia, peruna- ja porkkanalohkoja sekä tarhapapuja. Kaikissa muhennoksissa oli erilainen makupohja. Ruokalajeja nautittiin hapatetusta taikinasta leivottujen indsera-lettujen kanssa. Tarjoilija neuvoi meitä riipimään palasia letuista ja syömään niiden avulla.

Valikoima oli erinomainen valinta siksikin, että yksinään ruokalajit eivät olisi olleet lainkaan niin kiinnostavia. Yhdistelminä ne toimivat loistavasti. Etenkin perunalohkoihin oli saatu imeytymään makua ainutlaatuisella tavalla, vaikka ne näyttivät aluksi tylsiltä. Munakoiso oli suussa sulavaa tahnaa. Ainoastaan tarhapapu oli mielestäni epäonnistunutta.

En ollut koskaan syönyt mitään tämänkaltaista, ja ilta meni heittämällä unohtumattomien ravintolakokemusten kastiin. Olin niin onnellinen. Saba on ehdottomasti tällä hetkellä suosikkiravintoloiden kärkijoukossa. No ei ollut acquired taste.

Kuningatar Saba
Mechelininkatu 8
Helsinki

ma suljettu
ti–to 11–22
pe 11–23
la 13–23
su suljettu

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi