10872410_772111999535598_192404352_n

Nanda Devi, Tampere 22.12.2014

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia. 

Arvioituani Star & Moonlightin lounasta päätin katsastaa muitakin tamperelaisia intialaisia ja nepalilaisia ravintoloita, ja nimenomaan lounasmielessä. Erinomaista tämän makumaailman illallista saa Bengol Currysta, mutta sen lounaspöydän vegaanitarjonta ei ole oikein säväyttänyt. Olen maininnut parikin kertaa, että yleensä arvioin tällaiset ravintolat mieluiten iltalistan perusteella, sillä lämpöaltaissa ruoka menettää paljon. Olin kuitenkin kuullut paljon hyvää sekä Nanda Devin että Swagathin lounastarjoilusta, joten päätin kokeilla.

En ollut käynyt Nanda Devissä muistaakseni kuin kerran pari aikaisemmin, eikä mieleen ollut jäänyt mitään erityistä. Vaimoni kuitenkin oli kehunut sen antimia useasti ja maininnut, että tarjolla on aina vähintään kaksi maidotonta kasvisruokaa. Tapasin pari rakasta ystävääni joulunaluskiireiden keskellä, kun toimitin heille lomakatsottavaksi Pakanamaan kartta -levyni. Keuhkoputkentulehdus teki tuloaan, joten mausteista ja lämmittävää ruokaa teki mieli ystävien lohduttavassa seurassa.

Tarjolla oli mungpavuista tai mustasilmäpavuista tehtyä daalia (olin uupunut enkä jaksanut tutkailla tarkemmin), joka oli paljon parempaa kuin odotin. Pavut oli keitetty sopivasti, ja maku oli monipuolinen. Yksipuolinen maustaminen sopii mielestäni vain linssdaaliin, koska linssien oma maku on tarpeeksi vahva – tosin vain, jos ne keitetään kunnolla ja makua tuetaan suolalla ja jollain happamalla. Huono linssidaal on masentava ruoka, ja juuri sellaisten kokemusten takia olin vuosia käymättä lounaalla intialaisissa ravintoloissa. Tässä papudaalissa oli käytetty mausteena muun muassa kokonaisia tumman kardemumman siemenkotia ja sitruunan viipaleita. Toisin kuin Star & Moonlightissa, eri maut erottuivat ja tukivat toisiaan eivätkä sulautuneet mielenkiinnottomaksi huminaksi.

Toinen ruokalaji oli kasvismuhennos, jonka aineksista en oikein päässyt perille. Siinä oli ainakin tarhapapuja ja mahdollisesti okraa, mutta pääainekset jäivät minulle arvoitukseksi, etenkin kun makuaistini ei kipeänä ollut parhaimmillaan. Luultavasti muhennoksen pohjana oli ainakin kukkakaalia. Tämäkin ruoka oli hyvää, mutta ei pärjännyt daalille maustamisessa. Kolmanneksi pöydästä löytyi vielä perunapakoroita, jotka oli tehty nähdäkseni yrttisestä karkeasta perunamuhennoksesta. Pakorat eivät olleet tuttuja taikinoituja uppopaistettuja palluroita vaan muistuttivat enemmän paistinperunoita tai brittiläistä bubble and squeak -paistosta. Herkkua joka tapauksessa.

Naan-leivässä oli kananmunaa, mutta tarjolla oli onneksi papadumeja. Lisukkeet olivat muutenkin kohdallaan: oivallista mangochuthneyta, tulista pikkelssiä ja olisi ollut habanerotahnaakin, muta ihan niin tulista ei tehnyt mieli. Salaattipöytäkin oli ihan hyvä, ja päälle sai tuttua tummanpunaista makeaa kastiketta. Riisi oli maustettu kurkumalla, kanelilla, kardemummalla ja muilla mausteilla.

Ateria oli buffetlounaaksi suorastaan erinomainen, paras tällainen pitkään aikaan. Suosittelen lämpimästi.

Nanda Devi
Näsilinnankatu 17
Tampere

ma–to 11–22
pe 11–23
la 12–23
su 12–22

Kotisivut: http://www.nandadevi.fi/

Jaa:
Share on Facebook31Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi