IMG_3005

Pissanhajua ja synninpäästöjä Kurvissa

Sylvin olutraati kävi maistelemassa Kurvin William K.:n tämän vuoden talviolutvalikoimaa. Vaikka raadin kovin asiantuntija-aines on viime aikoina lisääntynyt ja siksi estynyt, päästiin silti tunnelmaan.

Kurvin legendaariseen ravintolatilaan jo jonkin aikaa sitten muuttanut William K. on loksahtanut aika mukavasti Kallion maisemaan. Asiakkaina näyttää käyvän nuorehkoja miehiä, karussa kotoa tai muuten vaan piilossa maailmaa. Yleisfiilis on ketjuravintolassa kiva. Oluista on aina saanut oikein hyvän keskustelun aikaan tiskillä ja pöytäänkin erikoisuuksia, joita ei muualta löydy.

 

Talven tähti
Rekolan Panimo, Suomi • 0,5 l 4,3 % pullo 7,90 €

Kovasti on punainen, muttei vallankumouksen punainen. Turvallisen glöginpunainen, mutta maultaan hieman erikoinen. Yrttinen ja mausteinen, muttei tasapainoisesti. Vähän kuin olisi pudottanut jekkupaukun omenasahtiin. Sinänsä harmi, koska Rekolan Panimon oluet ovat olleet mieluisia ja miellyttäneet myös silmää. Ensi jouluna sitten paremmalla onnella.

Ratebeerpisteet: 25

Raati on samaa mieltä pisteistä. Olut on ehkä hieman liian erikoinen suurelle yleisölle.

 

Liefmans Cuvée-Brut
Liefmans, Belgia • 0,375 l 6 % pullo 9,90 €

Väri on syvän meripihkainen, yllättävän oluenvärinen kriek lambiciksi. Maku on raikas ja pinkeä, muttei suinkaan kevytkenkäinen. Jos Liefman’s olisi sotaelokuva, olisi siinä aihetta Ramboksi. Sen verran lihasta löytyy. Olut sopii siemailtavaksi joulun välipäivinä takan edessä, kietoutuneena tupakkatakkiin. Suklaan jälkeen, ennen konjakkia. Oluessa on alkukantaista mutta hienostunutta seksikkyyttä, ja se sopiikin hyvin jaettavaksi.

Ratebeerpisteet: 97

Raadin mielestä loistava omassa genressään, yleisesti pisteytys ehkä hieman yläkanttiin – 92 voisi olla osuvampi.

IMG_3008

Founders Dark Penance
Founders Brewing Company, USA •0,35 l 8,9 % pullo 9,90 €

Nestemäinen Ave Maria. Tuleeko lopuksi synninpäästö? Tuoksu on hyökkäävä ja häijy, ei avaudu, mysteerinen ja kiehtova. Uskon salaisuudet eivät ateistille noin vain paljastu, mutta Vatikaanin kellarissa kypsynyt ”katumusharjoitus” avautuu makuhermoille ajan myötä. Syvä suklaa, pakkasyön savu ja jykevä humalan maku tuovat mieleen suomalaisen peruskalliokahvin. Tätä on Lalli maistellut lähtiessään Köyliönjärven jäälle tappohommiin.

Tumman IPA:n rooli oluttähtikartalla on hieman hämmentävä. Jos haluaa juoda tummaa olutta, niin miksei juo sitten kunnon stoutia tai porteria. Pientä kikkailun makua? Siltikin raati esittää kysymyksen: Pitäisikö ehtoollisella joskus kokeilla tätäkin?

Ratebeerpisteet: 98

Ratebeer-pisteissä näkynee maineikkaan panimon paino-arvo. Raati antaisi oluelle pisteet 85. Ihan jees siis.

 

Laus Quadrupel
Panimo Hiisi, Suomi • 0,33 l 9 % pullo 8,90 €

Kotikaljamainen väri. Muutenkin kotoisa, mutta hieman vaatimaton olut. Tätä ei nautita tupakkatakissa, vaan villasukissa. Kotimainen belgityyppinen trappistiolut ei vakuuta tyylilajissaan, mutta ei suinkaan ole hassumpi yritys. Maku on samea, tulee mieleen, että tähän on sekoitettu jotain terveyskääpää ja siksi maistuu vähän epämiellyttävän terveelliseltä. Ekstrapropsit tyylikkäästä etiketistä, joka lähemmin tarkasteltuna kylläkin osoittautuu hämmentävän sotaisaksi. Myös korkeasta promillemäärästä – ei tarvitse paljoa litkiä päihtyäkseen. Mikä Sylville toki käy.

Ratebeerpisteet: 25

Aika alakanttiin, raati antaisi 40. Koska on jo vähän hiprakassa ja höveli.

 

Lagunitas Sucks Holiday Ale
Lagunitas Brewing Company, USA 0,35 l 7,9 % pullo 9,90 €

Tuoksuu pissiltä eli sörkältä eli kodilta – ihanaa!!! Tuoksu on klassisen ipamainen, erittäin hedelmäinen, kultaisen mandariininen. Mandariinia ja juhlavaa kultaa löytyy myös mausta. Helposti lähestyttävä ipaksi, toisten mielestä epämiellyttävä katkero on meistä jouluisen pehmeä. Kyseessä on erikoiserä, joka on tehty korvaamaan panimon Brown Shugga’ alea. Etiketissä panimo pahoittelee suunnilleen KAIKKEA, ilmeisesti edellinen erä on mennyt pilalle. Tämä korvike on jokseenkin ihana, joten raati puistelee päätä kuvitellessaan, minkä upeuden korvikkeena tämä toimii. Koko suvun hilpeä ja helppo loma-IPA.

Ei ratebeer-pisteitä. Raati antaa rakkaudella 95

 

Old Peculiar

Theakstons, hanatuote, Englanti, 5,6 %

Pidempään kypsytetty perinteinen englantilainen on tuhtia kamaa. Tuoksu on verilättyinen, hieman ylikäynyt, Sylvin tiimi toteaa, että nyt saattoi loppua asiantuntijalta kantimet. Olut on vähän liikaa meille, tuntuu siltä, että tässä pitäisi olla kirves olalla ja jo vähintään pari mullia tallissa. Sinänsä ihan mukava huomata, että on vähän liian neiti joillekin oluille.

Ratebeerpisteet: 95

IMG_3011

Jaa:
Share on Facebook9Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi