ensisijainen Juicy

JUICY – tuli vaan mieleen

JUICY – tuli vaan mieleen
Helsinki Dance Company
Helsingin kaupunginteatteri, Studio Elsa 19.2.–25.3.2015

 ★★★★★ 

Vain hiki paljastaa, ettei tanssi olekaan höyhenenkevyttä, sillä siltä se vaikuttaa – aluksi.

JUICY – tuli vaan mieleen on Ervi Sirénin Helsinki Dance Companylle tekemä herkullinen teos. Mehukas se kyllä on, mutta alaotsikko ei oikein avaudu minulle missään vaiheessa. En kuitenkaan ehdi jäädä pohtimaan nimeä, sillä teos tarttuu kädestä ja pitää lujaa kiinni.

Aivan aluksi kolme naista tunnustelee lattiaa jaloillaan, varovasti ja herkästi. Seuraavaksi nähtävä Eero Vesterisen soolo on vangitseva, hän tuntuu leijuvan aivan lattian pinnassa. Liike on pyöreää, joustavaa, orgaanista, aivan kuin ihmisen nivelet eivät olisikaan kulmikkaita.

Tanssijat aistivat lattiaa, ilmaa ympärillään, toisiaan. Vain hiki paljastaa, ettei tanssi olekaan höyhenenkevyttä, sillä siltä se vaikuttaa, ainakin aluksi.

Villa Karon residenssissä, Beninissä, oleskellut Sirén on inspiroitunut afrikkalaisesta tanssista, mutta vapaan liikekehittelyn kautta syntyneeseen teokseen on sujahtanut paljon muutakin, jopa suufilaiseen mystiikkaan liittyvää dervissien ekstaattista pyörimistä.

Esityksen taustalla oleva kehon aistiminen ja aistillisuus näkyy teoksessa monenlaisena. Kauneimmillaan se on Vesterisen ja Sofia Ylisen pitkään uumoillussa duetossa, jossa katse pysyy poispäin partnerista, mutta sormet aistivat herkästi kaiken.

Heidi Naakan soolo hakee yhteyttä Ilkka Heinosen soittamaan violoneen ottamalla impulssinsa hypnoottisesta musiikista. Heinosen musiikki on samalla tavoin moneen suuntaan auki kuin koreografiakin. Kansanmusiikki eri puolilta maailmaa on luonteva lähde, mutta taipuu barokkisoitin melkoisiin progevirityksiinkin. Heinosen shamanistinen laulu täydentää soittimen tummaa, ihon alle menevää sointia.

Mikko Paloniemen, Sofia Ylisen ja Jenni-Elina von Baghin sooloissa liike muuttuu kulmikkaammaksi. Kai Lähdesmäen soolossa taas tanssi pyrkii keriytymään auki olkanivelen liikkeestä. Miten pienestä voikaan olla kyse!

Tanssi ei kuitenkaan ole kuolemanvakava asia. Yllättäen paikalle pelmahtaa joukko lämmöstä juopuneita turisteja. Lippiksissään ja silmälaseissaan he joraavat kuin pitkäksi venähtäneissä beach partyissa ja erityisesti Paloniemi irrottelee aivan hurmaavasti.

Cris af Enehielmin leikkisä ja runsas puvustus yhdistelee mitä erilaisempia kuoseja viitaten milloin afrikkalaisiin, milloin hiphopimpiin vetimiin, heittäen sekaan muutaman frakinkin.

Juicy on iloinen, lämmin ja vähän kihelmöivä teos, jonka lopuksi tanssijat liukuvat hellästi pois jättäen minut kaipaamaan hieman lisää.

Koreografia: Ervi Sirén
Valosuunnittelu ja lavastus: William Iles
Pukusuunnittelu: Cris af Enehielm
Musiikki, sävellys ja toteutus: Ilkka Heinonen
Äänitekninen toteutus ja suunnittelu: Mauri Siirala
Esiintyjät: Jenni-Elina von Bagh, Heidi Naakka, Sofia Ylinen, Kai Lähdesmäki, Mikko Paloniemi, Eero Vesterinen, Ilkka Heinonen (violone, laulu)

Kuva: Marko Mäkinen

 

Jaa:
Share on Facebook16Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi