smack4

Smack!

Smack!
Amos-näyttämö, Svenska Teatern
Esitykset 12.5.2015 asti

 ★★★☆☆ 

Lenkkarijalkaiset tuholaiset valloittavat tyhjän talon.

Svenskanin pienelle Amos-näyttämölle on siirretty vanha tyhjä talo. Pölyn keskellä vaeltaa itsekin pölystä tai iästä harmaantunut pianisti (Hannu Risku), jonka läsnäolo tässä maailmassa on vähintäänkin kyseenalainen.

Kun yleisö on saatu sisään, paljastuvat Smack!:n varsinaiset tähdet: koulusta karannut kaksikko Converse-tossuineen ryhtyy tutkimaan pimennyttä taloa. Ensimmäisenä tyhjenee hylly kirjoista maanvyöryn lailla. Pian he löytävät vaatekaapin ja harrastavat riemastuttavia roolileikkejä, hyppäävät kattokruunuun ja pyörittävät kirjahyllyä sekä jokaisen sänkyllähyppijän unelmasänkyä.

Patrick Henriksen ja Misa Lommi liikkuvat ympäri näyttämöä – kertaalleen sen ulkopuolellakin – sulavasti, johon pariakrobatia ja heidän omat lyhyet numeronsa orgaanisesti kiinnittyvät. Kolmen vartin esityksessä tahti on nopea, eikä yksittäisiin kohtauksiin jämähdetä kiinni pitkäksi aikaa. Tunnelman vaihtuessa puolenvälin jälkeen unenomaiseksi, käväistään raukeammassa ilma-akrobatian maailmassa, jossa joutuu välillä siristelemään nähdäkseen miten päin kankaissa tällä kertaa roikutaan.

3–100-vuotiaille suunnattu Smack! on yhdistelmä nykysirkusta ja ihan vain keskinäistä hulluttelua ympäri näyttämöä. Tunnelmassa on samoja piirteitä kuin ohjaaja Maksim Komaron aiemmin tänä vuonna Circo Aereolle ohjaamassa Camping 3:ssa, mutta toisin kuin Suvilahdessa, Helsingin keskustassa ei pohdita mitään sen syvällisempää – kunhan vain pidetään hauskaa.

Perheille, joita ensi-illassa oli paikalla paljon, homma varmasti toimiikin mainiosti kevään kevennyksenä, mutta aikuiselle katsojalle jää esityksestä väistämättä keskeneräinen olo. Laitosteatterin resurssien mukaisesti Smack! näyttää pieniä puvustusdetaljejaan myöten niin hienolta, että on suoranainen sääli jättää möyhätty sänky roikkumaan kattoon niin pian.

Näyttämöllä: Patrick Henriksen, Misa Lommi, Hannu Risku
Ohjaus: Maksim Komaro
Lavastus ja näytelmän idea: Patrick Henriksen, Maksim Komaro, Cecilia Paul
Musiikki: Hannu Risku
Pukusuunnittelu: Kaisa Rautakoski
Valosuunnittelu: Tom Laurmaa
Äänisuunnittelu: Anton Lindblom

Jaa:
Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi