Läbät

Läskit!

Läskit!, Teatteri Kultsa
Seuraavat esitykset: 6.5., 7.5. ja 9.5.

 ★★★☆☆ 

Läskit! käsittelee painavaa aihetta kevein keinoin.

Läskit!-komedian nimestä voi jo päätellä, että näytelmässä pureudutaan ilmiöön, joka hyökyy vastaan kaikkialla nyky-yhteiskunnassa. Painonhallinta on jatkuvasti esillä niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa.

Ilmiössä on lukemattomia puolia, kuten hyvinvointiyhteiskuntien asukkaiden lihominen ja lihomisen aiheuttamat elintasosairaudet, toisaalta laihuuden yksipuolinen ihannointi, itsevarmojen isokokoisten esiinmarssi, ennakkoluulot niin lihavia kuin laihoja kohtaan, television laihdutusohjelmat, syömishäiriöt, ihmedieetit, nautiskelevan ruokaharrastuksen lisääntyminen, kuntosalibuumit ja monenlaiset erikoisruokavaliot.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jalmari Jalonen toteaakin esittelylehtisessä, että ongelmana ei tällä kertaa ollut keksiä sisältöä, vaan miettiä miten rajata sitä.

Jo itse Teatteri Kultsaan meneminen on elämys, sillä helsinkiläinen pienteatteri toimii Käenkujan uudistetussa väestönsuojassa. Teatteri Kultsassa toimii pääosin pitkänlinjan harrastajateatterilaisia, teatterilaisia, jotka tekevät teatteria puhtaasti intohimosta.

Esitys koostuu irrallisista sketsikohtauksista. Kuusi näyttelijää siirtyy virtaavasti roolista toiseen. Tyylilajiksi on valittu farssi, jossa kohtaukset paisuvat absurdeiksi. Painonhallintailmiötä ei käsitellä erityisen kriittisesti eikä näytelmä sisällä yhteiskunnallista pohdiskelua.

Nauru kohdistuu muun muassa humpuukidieetteihin, pakkomielteiseen ruuan miettimisen lähes uskonnollisiin ulottuvuuksiin, lisääntyneisiin erikoisruokavalioihin ja lihan heikkouksiin. Suuri osa huumorista on syntynyt laihduttamisen vaikeudesta. Tämä tarjoaa tietysti vertaistukea kaikille joskus laihduttamista yrittäneille.

Hauskimpia oivalluksia ovat ovelta ovelle kiertäviä Jehovan todistajia parodioiva Lihavan todistajat, Laihdutusmessut ihmedieetteineen ja Läskilinja, jonka laihdutuskysymyksissä neuvova puhelinvirkailija popsii työaikanaan sipsejä.

Näytelmän ensi-ilta oli jo maaliskuun puolivälissä, mutta esityksiä on vielä kolme jäljellä. Viimeinen esitys lauantaina on osa Kallio Kukkii –kaupunginosafestivaalia.

Ohjaus: Jalmari Jalonen
Käsikirjoitus: Jalmari Jalonen, työryhmä
Rooleissa: Niina Heinonen, Jari Mattila, Aura Pasila, Pirjo Saariokari, Jussi Vehkasalo, Nestori Välitalo
Apulaisohjaaja: Virve Laasonen
Valosuunnittelu: Simo Lappalainen
Äänisuunnittelu: Esa Lindroos
Puvustus: Teija Kotka-Pulkkinen

Jaa:
Share on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi