Le_massage_au_Hamam_par_Edouard_Debat-Ponsan_1883 (1)

Ayurvedassa nautitaan syksyllä öljyistä

Kuva: Le massage au Hamam / Edouard Debat-Ponsan (1883)

Syksyiseen pimenevään iltaan: Hellittele itseäsi kehotyypillesi sopivalla öljyhieronnalla!

Meitä on hellitty lämpimillä kesäisillä päivillä. Iltaisin ja aamuisin on ilmassa kuitenkin jo syksyn kirpeyttä. Syksyn tuulet saavat minut palaamaan yhä uudelleen seesamiöljypullon äärelle. Syksy on vatavuodenaikaa. (Voit tarkastaa web-sivultani kohdasta ”Ayurvedasta”, mitä vatamerkitsee.) Tuulinen ja viilenevä sää saa vatadoshamme helposti epätasapainoon. Keho kuivuu sekä ulkoisesti että sisäisesti. Tämän voi huomata kuivana ihona, naksuvina nivelinä ja esimerkiksi ummetuksena. Mieli voi olla harhaileva, keskittymätön. Mieliala ehkä vaihtelee nopeasti, arvaamatta. Voit tuntea itsesi jännittyneeksi. Unettomuus saattaa vaivata varsinkin voimakkaan vataisia henkilöitä tai niitä, joiden vatadosha on epätasapainossa esimerkiksi hyvin liikkuvan elämäntyylin vuoksi.

Vatan voi taltuttaa varaamalla itselleen ajan oman kehonsa hyvinvointiyritykseltä. Sovi aika itsesi kanssa tai jos sinulle sopii spontaanimpi toimiminen, niin käy heti innostuksen puuskan yllätettyä tuumasta toimeen.

Hanki ensin valmiiksi luomuseesamiöljyä. Sitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista sekä esimerkiksi Helsingissä Ruohonjuuresta sekä Ekolosta. Varaa riittävästi aikaa. Tarkasta, että kylpyhuoneesi on sopivan lämmin. Hellittely onnistuu parhaiten suloisessa lämmössä. Varaa yksi jo paremmat päivänsä nähnyt pyyhe, jota voit tästä lähtien käyttää öljyn pyyhkimiseen iholta öljyhellittelyhetkien päätteeksi. Lämmitä seesamiöljyä liedellä noin parin desin verran tai niin paljon, kun tunnet kehosi tarvitsevan. Pidä öljyä silmällä, sillä seesamiöljy palaa helposti. Kun se alkaa aavistuksenomaisesti kuplia, öljy on tarpeeksi lämmintä.

Sitten vaan vaatteet pois ja nautiskelemaan. Itse aloitan öljyhieronnan yleensä reisistä, sillä reidet ovat vatan koti. Kun ne rentoutuvat, vatasi on tyytyväinen. Käyn pienin, pyörivin liikkein lävitse ensin reidet ja sitten kehon jalkapohjista päälaelle. Erityistä huomiota saavat nivelet, sillä näihin varastoituu ayurvedan mukaan vatakehossa ama eli kehon kuona-aineet. Seesamiöljyhieronta saa kuona-aineet liikkeelle ja seesamiöljyhierontaa kutsutaankin pikku pancha karmaksi (ayurvedinen kehon puhdistuskuuri). Selkä sekä päälaki tarvitsevat nekin vatadoshaisella erityistä huomiota. Kun olet käynyt ajatuksella kehosi lävitse aikaa säästämättä, voit lopuksi pyyhkiä ihosta ylimääräiset öljyt pyyhkeeseen. Tämän jälkeen suihku, jossa loput öljyt pestään pois. Se on oleellista, sillä seesamiöljy nimenomaan poistaa kehon kuona-aineita ja nämä on tarkoitus pestä iholta pois.

Pittaisille suosittelen kookosöljyhierontaa, sillä kookos on viilentävä ja pittaisten henkilöidenympärivuotinen tavoite on viilentää kehoa. Erityisesti niille, joilla on iho-ongelmia kuten psoriasista tai atooppista ihottumaa, kookosöljyhieronnasta on suuri ilo. Muuten samat ohjeet toimivat. Kaphaisille henkilöille suosittelen manteliöljyhierontaa.

Kuulostele kehosi tuntemuksia öljyhieronnan jälkeen. Hellittelytuokion lopuksi suosittelen teehetkeä kynttilän valossa esimerkiksi Pukkan Love-teen seurassa. 

Ayurveda on monituhatvuotinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jonka nimi tarkoittaa alun perin ”tietoa elämästä”. Ayurvedinen ravintokonsultti Crista Soskolnen palstalla onkin luettavissa tietoa, mutta kaikkea muutakin hauskaa!

Jaa:
Share on Facebook17Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi