Amy Schumer:
Live at the Apollo

"Mies saa komiikan maailmassa heilua lavalla vaikka kulli paljaana, mutta jos nainen kertoo vitsin seksistä, häntä pidetään suorilta käsin seksihulluna."

 ★★★★★ 

Amy Schumer puhuu lavalla siitä, mistä normaalisti naiset jauhavat vain saunailloissa.

Ensiksi haluan sanoa, että ymmärrän, ettei Amy Schumerin huumori välttämättä lämmitä kaikkia, mutta minä olen koukussa. Minunkaltaisilleni ihmisille, jotka ovat koko elämänsä saaneet kuulla olevansa liian kovaäänisiä ja liian härskejä ja liian sitä ja liian tätä, Amy Schumer on idoli ja esimerkki siitä, kuinka maailmassa pärjää. Ei siitä huolimatta, että on hieman liian kaikkea, vaan juurikin sen takia.

Schumerin repertuaari tunnin mittaisessa HBO:lle toteutetussa Live at the Apollo -stand-up-show’ssa käsittelee lähinnä kahta aihetta, seksiä ja ulkonäköä. Molemmista aiheista hän puhuu omakohtaisesti ja törkeän hauskasti. Schumer ei ole poliittisesti korrekti eikä hän pyytele anteeksi keneltäkään, ja se on huumaavan ihanaa! Lavalla hänellä on juomapullona puolityhjä viinipullo, ja esiintymisasuun kuuluvat huikean korkeat korot, aivan kuin Schumer haluaisi jo ulkoasullaan läväyttää ison keskisormen sievistelijöiden naamaan.

Schumer mainitsee show’nsa aikana, että toimittajat aina haluavat puhua hänen kanssaan seksistä, koska he olettavat sen olevan hänen suosikkipuheenaiheensa. Hänen näkemyksensä mukaan mies saa komiikan maailmassa heilua lavalla vaikka kulli paljaana, mutta jos nainen kertoo vitsin seksistä, häntä pidetään suorilta käsin seksihulluna. Schumer tykkää kärjistää ja puhua suoraan, mutta aiheet hänen juttujensa taustalla ovat tuttuja: palkkaerot, miesten ja naisten erilainen kohtelu työelämässä, epätasa-arvo.

Schumerin huumori usein tarttuu asioihin, joihin hän kaipaa muutosta. Hyvänä esimerkkinä seksistä nauttiminen: Schumer julistaa lavalla nauttivansa seksistä ja tuntevansa ainoastaan naisia, jotka nauttivat seksistä. Amerikkalaisessa komediassa viljelty pillua pihtaavan pirttihirmuvaimon stereotyyppi on jo niin nähty, joten on mahtavaa, että Schumerin kaltaiset koomikot tarjoavat vaihtoehtoja.

Schumer ei ole Suomessa kovinkaan tuttu nimi vielä, mutta Yhdysvalloissa hän on tullut tutuksi oman tv-sarjansa Inside Amy Schumer kautta. Hänen käsikirjoittamansa elokuva Ihan yössä (Trainwreck) taitaa vielä pyöriä leffateattereissa myös täällä kotimaan kamaralla, jos tämän spesiaalin jälkeen jää ikävä Amya.

Rolling Stone kirjoitti elokuussa, että Schumer parhaillaan kirjoittaa uutta elokuvaa yhdessä Jennifer Lawrencen kanssa. Vasta tällä viikolla Lawrence kirjoitti varsin kipakan ja hauskan esseen Lena Dunhamin Lenny-uutiskirjeeseen mies- ja naisnäyttelijöiden palkkaeroista, joten pidetään sormet ristissä, että Schumerin ja Lawrence projekti näkee vielä päivänvalon.

Amy Schumer: Live at the Apollo. Ensi-ilta HBO Nordicilla 18. lokakuuta. 

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi