Coyoacán, Oulu
4.11.2015

"Tacot oli koottu rakkaudella ja jopa koristeltu syötävillä kukilla."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olin Oulussa luentoreissulla. Jotain oli syötävä ennen illan esiintymistä, joten pistäydyin Hallituskadulla kohdalle osuneeseen meksikolaiseen ravintolaan. Jaah, mahtaako olla kunnon meksikolaista, tokkopa on edes vegaanista tarjolla. Kas, on vegaanista – listalla jopa erikseen vegaaninen menu. Annosten kuvauksista päätellen ruoka olisi myös oikeasti meksikolaista, ei texmexiä tai muuten suomalaistettua yleiseteläamerikkalaista. Päätin tilata annoksen tacos marineros nanakatl eli kolme tacoa sahramiriisillä, pavuilla ja herkkusienillä. Hinta (16,80 €) oli selvästi esimerkiksi Turun Taco Nitoa korkeampi, ja olisi ollut lounasaikaankin, mutta täällä tarjolla olikin runsaampia annoskokonaisuuksia lisukkeineen.

Ruokaa odottaessa tarjoilija toi yllättäen ”keittiön tervehdyksenä” pienen lautasellisen valkosipulissa paistettuja pähkinöitä chilikastikkeen ja limen kera. Niitä oli mukava natustella ensi nälkään.

Tacoannos oli komean näköinen. Normaalista annoksesta oli jouduttu jättämään pois vain ranskankerma ja juusto, ja lisukkeissa bataattimuhennos oli korvattu runsaammalla salaatilla. Salaatti oli monipuolista: siinä oli hauskana yksityiskohtana violettia porkkanaa, ja se oli maustettu erittäin laadukkaalla etikalla. Muusin puute ei siis häirinnyt. Lisukkeena oli myös erinomaista pico de galloa eli sipuli-tomaatti-korianterisalsaa. Sitä olisin syönyt enemmänkin.

Tacot oli koottu rakkaudella ja jopa koristeltu syötävillä kukilla. Riisi ja muut täytteet sopivat yhteen hyvin niin maultaan kuin koostumukseltaankin. Aivan kuin Taco Nitossa, kevyesti kypsennettyjen herkkusienten maku hämmensi alkuun mutta toimi lopulta mainiosti. Sienet oli pyöritelty herkullisessa marinero-kastikkeessa. Tulisuus oli minun makuuni juuri sopiva ”keskituliseksi”.

Kyllä tämä oli aika lähellä parasta tacokokemusta Suomessa, etenkin kun sain pitkästä aikaa monipuolisemman annoskokonaisuuden. Vielä kun olisi ollut mustapapumuhennosta, aijai. Eniten ehkä äimistelin sitä, että osuin kohdalle sattumalta.

Minulla oli runsaasti aikaa tapettavana ennen illan luentoa, joten tilasin vielä jälkiruuan, kun listalta löytyi valmiiksi vegaaninen annos, oaxacalaista raakasuklaasorbettia kokin omalla reseptillä. Tämä tuli aivan puskista: elämäni paras suklaasorbetti! Hyvän kurkun säännölliset lukijat tietävät, että olen syönyt melko paljon italialaisia sorbetteja. Onhan sitä vaikea verrata lomakokemusta rakkailla Rooman kaduilla ja illallista Oulussa, mutta kyllä tämä oi todennäköisesti parasta koskaan. Lisänä oli erinomaista tummaa vadelmasorbettia ja happamia omenaviipaleita, jotka täydensivät suklaan makua.

Coyoacán menee heittämällä tämän vuoden suosikkikokemusten joukkoon. Toivottavasti tulee uusia Oulun työreissuja, että saan tekosyyn mennä kokeilemaan muitakin annoksia.

Coyoacán
Hallituskatu 27
Oulu

ma suljettu
ti–to 11–22
pe 11–23
la 12–39
su 12–20

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi