12232971_1256440304381491_454884071_n (1)

Itkun siemenet kurkussa – Epic Failing

Kuvat: Zodiakin arkisto

Zodiak – Uuden tanssin keskus: Epic Failing, ensi-ilta 11.11.2015,
Seuraavat esitykset ti 17.11. 19.00, k
e 18.11. 19.00, to 19.11. 19.00

 ★★★★★ 

Tanssitaidemoukka istui itku kurkussa – miksi muut vain nauroivat?

Pimeys. Valot. Hiljaisuus. Valot syttyvät. Lavalla istuu kaksi naista. He tuijottavat. Hiljaisuus jatkuu. Minun kurkkuuni hiipivät itkun siemenet. Kuristuksen tunne. Lavalla alkaa tapahtua liikettä. Toinen naisista lähtee taivaltamaan hidasta ja raskasta matkaansa lavalla. Ääniä. Kilahdinko? Itkettää. Miksi muita naurattaa? Toinen nainen tarrautuu hitaan matkan taivaltajaan. Ravisuttaa. Yrittää alistaa. Älä alistu, matkalainen! Kamppailua. Valtataistelua. Vallan kahva vaihtuu. Ääniä. Ääniä. Kuoret katoavat. Voi pahoin. Voin pahoin. Norsu vie pois. Syvä hiljaisuus. Kaunis katse. Onni.

Tupakkatauko.

12243800_1256440257714829_668966262_n (2)

Tummanpuhuvat karvaiset möhkäleet uhkaavana lavalla. Kovin lähellä. Lähestyvät. Pelottaa. Älkää jumalauta tulko enää senttiäkään tänne päin! Monet kasvot kupeillaan. Rakentavat. Rakentavat. Yksi keppi. Toinen keppi. Sirinää ja sihinää. Eksyksissäkö? Viesti avaruuteen? Miksei kukaan pelasta niitä? Symppaan. Surettaa. Muita naurattaa. Miksi? Abduktoikaa nuo ahdistuneet oliot paremmalle planeetalle. Hahmot muuttuvat silmissäni hellyttäviksi. Samaistun. Mennään jo muualle.

Tällaiset ajatukset moukaroivat päätäni, kun vietän iltaa itselleni vieraalla tanssitaidekentällä Zodiak - Uuden tanssin keskuksessa. Kyseessä oli Epic Failing –esityksen ensi-ilta. Olen tarkoituksella jättänyt lukematta kaikki kuvailut etukäteen – haluan kokea esityksen kaikki aistini apposen avarana tietämättä sen kummemmin, mistä teoksessa voisi olla kyse.

“Kaksi taiteilijaa, yksi harjoitussali, ei kompromisseja.” Esitys koostuu kahdesta koreografi Maija Hirvasen ohjaamasta ja ideoimasta duetosta. Lavalle hän on kutsunut duetoimaan kanssaan tanssitaiteilijat Maija Karhusen ja Pasi Mäkelän. Tämä teoskokonaisuus päättää Maija Hirvasen house-koreografikauden Zodiakissa.

Illan ensimmäisessä osiossa Hirvanen ja Karhunen pyrkivät esittämään kaikki maailman eeppiset kertomukset minimalistisia keinoja käyttäen. Illan toisessa teoksessa Hirvasen ja Mäkelän duetossa liikutaan ihmismielen pimeissä kerrostumissa.

Esitykset ovat huumaavia kaikessa pienieleisyydessään. Koreografia, puvustus ja äänimaailma halailevat toisiaan ja puristavat myös katsojan tiukkaan syleilyynsä.

 

Lue myös juttu Epic Failingin puvustajista, Jouko Korkeasaaresta ja Ville Häkkisestä: Elämäni miehet 3/6

 

 

Jaa:
Share on Facebook31Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi